Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Dokončení hospicu v Nejdku už je na dohled

23. 11. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Karlovarský Jana Plechatá
Napsali o nás

NEJDEK Do velkého finále se blíží stavba zcela prvního kamenného hospicu v regionu. Karlovarský kraj ho buduje v nejdeckém areálu Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (Rehos).

            Klientům se otevře příští rok na jaře. Kraj za něj zaplatí 78,5 milionu, v současné době podle radního pro zdravotnictví Jana Bureše proinvestoval asi 49,1 milionu korun. „Třípatrový hospic s terasou bude mít 23 lůžek pro paliativní péči, ale chybět nebude ani společenská místnost a malá kaple,“ popsal s tím, že novostavba je hotová. A to včetně lávky, která ho propojila s původní budovou Rehosu. Budování hospice bude nyní pokračovat obkládáním budovy takzvanou provětrávanou fasádou.

            „Kompletní jsou i střechy, což znamená, že jsme osadili i technologické prvky včetně vzduchotechnických zařízení,“ řekl vedoucí projektu Milan Vaňkát ze společnosti Metrostav. V okolí hospicu nyní pokračují terénní úpravy, uvnitř stavbaři montují rozvody, podlahové topení a připravují se na malování.

            Podle ředitelky Rehosu Olgy Pištejové už se zaměstnanci těší jak na nové pacienty, tak na zázemí pro zdravotníky a další personál.

            „Propojování obou budov přineslo malé změny v rozmístění nynějších pacientů, ale otevření nového hospice už je na dosah a my se vrátíme k původnímu uspořádání,“ uvedla.

            Hejtmanka Jana Vildumetzová je přesvědčená, že nový hospic přinese těm, kteří již nemohou zůstat v domácí péči, kvalitní zdravotní, sociální i duchovní zázemí. „Se svými blízkými tam budou moci pobývat i jejich rodiny, které jsou velkou oporou v těžkých chvílích,“ zmínila.

            Kapacita lůžek pro paliativní péči se díky hospicu zvýší o polovinu. K tomu dostanou klienti velmi moderní prostředí.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav