• Úvod
  • Pro média

Ostrava vymění staré mosty. Půl roku ale potrvá výluka tramvají

15. 3. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Moravskoslezský Ivana Lesková
Beton postupně mizí, odhalená železná výztuž koroduje a čím dál více je tak v ohrožení i statika dvou tramvajových mostů vybudovaných v 60. letech v Plzeňské ulici v Ostravě-Jihu. „Jeden most vede přes rušnou silnici Rudnou. Druhý překlenuje tramvajovou dráhu spojující Přívoz a Zábřeh i železniční trať mezi Ostravou Kunčicemi a Polankou nad Odrou. Oba mosty měří celkem 218 metrů. Jsou v tak havarijním stavu, že je musíme zbourat a postavit nové,“ říká investiční náměstek primátora Ostravy Břetislav Riger. Zakázku za téměř 90 milionů korun vyhrál Metrostav. Přípravné práce začaly už v lednu a od včerejška pokračují i v kolejišti pod mostem Mládeže. Kvůli tomu je tam od první středeční minuty až do půlnoci 22. března zastavená tramvajová doprava. Část trasy linek číslo 6, 11 a 15 obsluhují náhradní autobusy. Bourací a stavební práce na mostech začnou 1. dubna, skončí 30. listopadu. Řidiči aut se ale bát nemusí. Silniční doprava zůstane zachovaná. „Motoristé musí počítat pouze s občasným a jen částečným omezením,“ říká náměstek Riger. Od 1. dubna projedou přes mosty jen auta či autobusy Na velkou změnu se naopak musí připravit lidé, kteří cestují přes most Mládeže tramvajemi číslo 12, 17 a 18. Kolejovou dopravu tam totiž čeká téměř půlroční výluka. Ta ovlivní i linky číslo 7, 10, 11, 15 a 19. „Velká tramvajová výluka obou kolejí na mostech začne už 1. dubna a skončí až 15. září. Tramvaje pojedou objízdnou trasou kolem vítkovického nádraží. Cestování se tak mírně prodlouží. Po Plzeňské ulici bude po celou dobu jezdit náhradní autobusová doprava se zastávkami u Ferony a přeloženými zastávkami Hulvácká, Dolní, Tylova a ÚMOb Jih. Zastávka Most Mládeže bude po dobu oprav mostů zrušená,“ nastínil situaci Riger. Všechny základní informace o dopravních změnách, které souvisejí s opravami mostů, jsou na webu města: http://www.ostrava.cz. „Stačí kliknout na banner, který jsme zveřejnili na hlavní stránce,“ říká mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.