Sídliště spojí silnice

16. 3. 2017
zdroj: 5plus2 Českobudějovicko LUKÁŠ MAREK
Spojku českobudějovických sídlišť Máj a Vltava postaví společnost Metrostav za 68 milionů korun. Práce mohou začít už v dubnu. ČESKÉ BUDĚJOVICE / Více než dvě desetiletí čekání jsou u konce. V Českých Budějovicích se mohou stavaři už za několik týdnů pustit do budování důležité silnice, která přímo spojí sídliště Máj a Vltava. Začínat bude na konci Strakonické ulice a končit na křižovatce ulic M. Horákové a E. Rošického na Máji. Novou silnici dlouhou zhruba 700 metrů postaví společnost Metrostav, která zvítězila ve výběrovém řízení. Uspěla s nejnižší nabídkovou cenou 68 milionů korun bez DPH. Vítěze schválili jihočeští i budějovičtí radní. „Kraj se bude podílet částkou zhruba 50 milionů korun a České Budějovice necelými 20 miliony,“ oznámil jihočeský hejtman Jiří Zimola. Pokud se nebude nikdo odvolávat, na přelomu března a dubna by bylo možné podepsat smlouvu. „Hned poté by začaly práce, které potrvají přibližně jeden rok,“ navázal náměstek budějovického primátora František Konečný. Především obyvatelům Máje by měla nová silnice výrazně ulehčit cestu domů. „Díky nové silnici se na městský okruh napojí i sídliště. Město očekává, že se tím odvede část dopravy z paralelní ulice O. Nedbala. Ta dnes společně s Branišovskou slouží jako hlavní tepny ze sídlišť Máj a Šumava. Zároveň dojde k snížení provozu v Husově třídě při průjezdu Čtyřmi Dvory i nižšímu zatížení křižovatky Husova – O. Nedbala – Rošického,“ píše se v oficiálním dokumentu radnice. Součástí stavby bude také rekonstrukce křižovatky Strakonické a Husovy na sídlišti Vltava, nově tam bude okružní křižovatka, stejně jako už funguje na druhém konci budoucí komunikace nedaleko Hokejového centra Pouzar. O spojce se mluví už přibližně 25 let. Několik obyvatel z Máje proti ní mnoho let usilovně protestovalo a podařilo se jim projekt oddálit. Mají obavy ze zhoršení životních podmínek v ulici M. Horákové, kde lze očekávat zvýšení provozu. Upozorňují, že pak bude hluk překračovat povolené limity a zvýšit se může i prašnost. Silnice byla původně naprojektovaná mnohem větší a v každém směru měly být dva jízdní pruhy. Strakonická to tak má a také komunikace v ulici M. Horákové má podobnou dispozici. Nová vozovka však bude mít v každém směru jeden pruh. Hodně zajímavá je vysoutěžená cena, tedy zmíněných 68 milionů korun. Podle projektu totiž byly odhadované náklady 180 milionů korun.