Oprava Janáčkova divadla dostává jasnější obrysy

19. 6. 2017
zdroj: novinky.cz Vaše zprávy Jiří Smutný

Blížící se rekonstrukce budovy Janáčkova divadla v Brně má již konkrétnější podobu.

Rada města Brna vybrala jako zhotovitele sdružení stavebních firem MTS, IMOS a OHL. Předložená cenová nabídka činí 524 milióny korun bez DPH.

Podle náměstka primátora města Brna Richarda Mrázka bude staveniště předáno okamžitě poté, co proběhnou zákonem stanovené lhůty pro případná odvolání neúspěšných žadatelů a zakázku.

„Lhůta pro dokončení díla je ve smlouvě stanovena na 14 měsíců. Věřím, že se nám to podaří a na podzim roku 2018 se do divadla budou moci vrátit herci i diváci,“ uvedl Mrázek.

Opravy zahrnou kompletní rekonstrukci provozních prostor divadla včetně zázemí pro zaměstnance a jevištní techniky. Budou zrekonstruovány veškeré rozvody v budově, rozšíří se sociální zařízení a zmodernizují se prostory pro diváky včetně bufetu. Opravena bude i střecha, která dostane novou konstrukci, umožňující zavěšení prvků vzduchotechniky.

Podle ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera zachová Janáčkovo divadlo v sezoně 2017/2018 i přes problémy s rekonstrukcí objem nové produkce. Využívat při tom bude náhradní objekty. Brněnské výstaviště se tak stane místem pro uvedení opery Faust a Markétka a baletu West side story. Pro Rozmarné léto bude v parku Lužánky vybudováno zvláštní cirkusové šapitó. Využit bude i hrad Špilberk a Biskupský dvůr v Moravském zemském muzeu.