Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Servis ekonomických informací

19. 6. 2017
zdroj: Materiály pro stavbu Ekonomika
Napsali o nás

Stavebnictví v dubnu 2017.

Stavební produkce v dubnu 2017 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,6 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o 9,6 %, bez očištění se zvýšila o 4,0 %. Duben 2017 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o tři pracovní dny méně. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 10,6 % (příspěvek +7,2 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se snížila o 10,0 % (příspěvek –3,2 p. b.).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v dubnu 2017 meziročně snížil o 2,5 %.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,6 % a činila 35 742 Kč.
Počet vydaných stavebních povolení se v dubnu 2017 meziročně snížil o 6,5 %, stavební úřady jich vydaly 6659. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 24,4 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 se snížila o 21,4 %.
Počet zahájených bytů v dubnu 2017 meziročně vzrostl o 0,5 % a dosáhl hodnoty 2628 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 2,6 %, v bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 6,6 %. Rostl počet bytů v nebytových budovách a prostorech.
Počet dokončených bytů se v dubnu 2017 meziročně zvýšil o 36,6 % a činil 2209 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 9,7 %, v bytových domech se zvýšil o 118,7 %.
Stavební produkce podle údajů Eurostatu v březnu 2017 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 3,7 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,8 % a inženýrské stavitelství se zvýšilo o 3,3 %.
zdroj ČSÚ

Švédská skupina Hancap koupí Sipral Společnost Sipral, přední český výrobce a dodavatel lehkých obvodových plášťů budov ze skla a lehkých kovů, postoupila do finální fáze vyjednávání se švédskou skupinou Hancap o prodeji sta procent svých akcií. Kupní cena má být částečně vyplacena v hotovosti a částečně v nově vydaných preferenčních akciích společnosti Hancap.
Tato změna otevře Sipralu možnosti pro další růst a získání nových zakázek. Sipral bude i nadále v nové skupině samostatnou společností a jeho management setrvává ve svých funkcích. Leopold Bareš, dosavadní jediný akcionář Sipralu, zůstává předsedou představenstva společnosti, bude se podílet na jejím strategickém řízení a bude pokračovat v rozvoji designu a tzv. business development. Ve střednědobém horizontu by se měl podílet na rozvoji celé skupiny Hancap.
Ve skupině Hancap by se Sipral měl stát součástí divize reprezentované společností Skandinaviska Glassystem AB (dále SGS), která se podobně jako Sipral věnuje dodávkám obvodových plášťů budov.
tisková zpráva

Skupině Metrostav loni klesl čistý zisk o 44 procent na 329 miliónů Stavební a developerské skupině Metrostav loni klesl čistý zisk o 44 procent na 329,3 mil. korun. Tržby skupiny se snížily o 12 procent na 27,8 miliardy korun. Na valné hromadě to řekl prezident skupiny Jiří Bělohlav. Skupinu Met rostav tvoří 40 firem. Na výsledku se nejvíce podílela stavební firma Metrostav, která zisk zvýšila o desetinu, a výrazně převyšoval zisk celé skupiny. Mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha to vysvětlil způsobem účtování u rakouské BeMo Tunneling.
Stavební firma Metrostav zvýšila čistý zisk o 9,7 procenta na 495,6 milionu korun. Z něj vyplatí dividendu 21,50 Kč na akcii. Tržby Metrostavu loni klesly o 8,6 procenta na 17,6 miliardy korun.
„Řádná valná hromada schválila vyplacení podílu na zisku akcionářům téměř 170 miliónů korun. Stejně jako v loňském roce připadne tedy na akcii 21,50 Kč. Zbylých 325,6 miliónu převede společnost na účet nerozděleného zisku. Téměř třetinu obratu vytvořil Metrostav na zahraničních projektech,“ uvedl Bělohlav. Majoritním akcionářem firmy je s podílem 51,34 procenta společnost DDM Group. Významný podíl dále vlastní společnosti DOAS SK (23,18 procenta) a DOAS CZ (17 procent).
Po Metrostavu se na tržbách nejvíce podílely společnosti Subterra, rakouská firma BeMo Tunneling nebo Metrostav Development, kterému loni podle počtu prodaných bytů patřilo deváté místo na pražském developerském trhu. „Čistý zisk celé skupiny je výrazně nižší než u stavební firmy Metrostav. Je to způsobeno jiným způsobem účtování u rakouské společnosti BeMo Tunneling, která měla tržby zhruba čtyři miliardy korun. Ovšem v Rakousku se zisk započítává až po dokončení projektu, zatímco v Česku průběžně,“ doplnil Kostiha.
Počet zaměstnanců skupiny loni meziročně klesl zhruba o procento na 5000. Stavební firmě Metrostav v Česku klesl o 2,6 procenta na 2770. V zahraničních projektech pracuje dalších 425 lidí.
zpráva ČTK

Lafarge Cement zvýšil tržby i zisk díky růstu spotřeby cementu Čížkovická cementárna Lafarge Cement loni meziročně zvýšila tržby o necelá dvě procenta na 992 miliónů korun. Vliv na hospodaření měl růst spotřeby cementu v loňském roce. Pro letošní rok společnost očekává také mírný růst nebo stagnaci na trhu. ČTK to sdělila mluvčí podniku Milena Hucanová. Čistý zisk za rok 2016 činil 206 miliónů korun a meziročně vzrostl o 23 procent. Akcionáři na úterní valné hromadě schválili rozdělení zisku včetně výplaty dividend ve výši 182 korun na akcii. Před rokem dividenda činila 150 korun na akcii.
Vliv na růst hospodářského výsledku kromě tržeb měly podle představenstva úspory ve spotřebě materiálu a energií. Společnost vyváží zhruba 40 procent výroby. Akcionáři na valné hromadě schválili také personální změny. Předsedou představenstva se stal Alexander Loimayr, předsedou dozorčí rady Jan Votava.
zpráva ČTK

Stavební firma OHL ŽS se loni propadla do rekordní ztráty Brněnská stavební společnost OHL ŽS se loni propadla do ztráty 1,5 miliardy korun. Tržby se snížily na méně než polovinu na 5,3 miliardy korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu a doprovodné zprávy představenstva, na něž upozornil server deníku E15. O rok dříve činila ztráta téměř 600 miliónů korun.
Výrazně se na hospodaření podepisuje značný propad v získávání zakázek, úsporná opatření vlády a tlak na nízkou cenu. Kvůli krizi už dvakrát české firmě půjčila mateřská společnost po 800 miliónech korun. Na valné hromadě v dubnu také akcionáři schválili zvýšení základního kapitálu ze 668 miliónů o dalších 178 miliónů korun.
OHL ŽS od loňska utlumuje aktivity v zahraničí, třeba v Rusku. Letos získala v tuzemsku několik nových tendrů. Za první dva měsíce se jí podařilo získat zakázky za 1,6 miliardy Kč. Na negativní výsledek firma loni reagovala výměnou generálního ředitele. Michala Štefla, který firmu vedl 22 let, nahradil Petr Brzezina. Většinový balík akcií v brněnské firmě drží španělská OHL.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav