Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

2222 kilometrů na kole pro zážitky a dobrou věc

14. 6. 2017
zdroj: denik.cz Ostatní sporty
Napsali o nás

Nejdelší cyklistický maraton ve střední Evropě, Metrostav Handy Cyklo Maraton čeká letošní rok 2222 kilometrů za 111 hodin.

Česko je země cyklistům zaslíbená a dlouhodobě se jedná o nejpopulárnější volnočasovou aktivitu. Díky tomu nemá Metrostav Handy Cyklo Maraton nouzi o účastníky, nicméně souboj o vítězství není na rozdíl od tradičních maratonů v tomto případě to nejdůležitější.

"Česká záliba v kolech boří bariéry

Jízda, již založil handicapovaný sportovec Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem, letos odstartuje 1. srpna v Praze. A protože je Praha matka měst, po více než dvoutisících kilometrech, ve kterých zavítají účastníci i mimo Českou republiku do Drážďan, přijde na řadu finální rovinka opět v Praze, tentokrát v samotném centru.

Závod se jede nonstop bez zastavení v týmech o čtyřech či osmi členech. To nejdůležitější ovšem je, že jsou týmy smíšené, v každém musí být minimálně jeden handicapovaný závodník. „Jezdí s námi vozíčkáři, amputáři, ale také nevidomí na tandemových kolech, neslyšící, lidé s dětskou mozkovou obrnou. Chceme lidem ukázat, že týmová spolupráce mezi zdravými a handicapovanými je možná a není to v podstatě nic složitého. Stačí jen chtít, postavit družstvo a vyrazit." vysvětluje ředitel závodu Heřman Wolf.

I přesto, že nejdůležitější věcí na celém závodu je integrace handicapovaných lidí mezi zdravé spoluobčany, týmy závodí o co nejlepší umístění.
Lidé mohou fandit po celé České republice

Rok 2017 je ve znamení baroka. Proto účastníky závodu čeká jízda, ve které navštíví všech 14 krajů. Cíle v jednotlivých krajích budou barokní památky, pořadatelé jich vybrali přes 20 a řadí se mezi tzv. povinné průjezdní body. První handy cyklo maraton odstartoval v srpnu 2013, loňský rok se účastnilo více než tři stovky nadšených cyklistů.
Závod staví na spolupráci s největší tuzemskou stavební firmou

Spolupráce se stavební firmou Metrostav vznikla tak, že se její zaměstnanci zúčastnili Handy cyklo maratonu již v roce 2015. Ke generálnímu partnerství Metrostav přivedla dlouhodobá angažovanost v oblasti filantropie a společenské odpovědnosti. Firma je navíc zakládajícím členem platformy Byznys pro společnost a za podporu potřebných lidí získala již řadu ocenění. „Jsme moc rádi, že se jedná o tradiční českou společnost s dlouhou historií. Velmi mile nás také překvapil přístup vedení Metrostavu v čele s jeho prezidentem Jiřím Bělohlavem. Od prvních jednání máme chuť se v projektu maratónu realizovat a hledat nové možnosti, jak závod posunout zase o kus dál," komentuje Volf spolupráci s největší tuzemskou stavební firmou.

Jemu změnil v roce 2006 život těžký úraz na lyžích, který ho připoutal na invalidní vozík. Od dětství přitom plaval, věnoval se atletice a lyžoval. „Neuměl jsem si představit, co budu dělat, když jsem byl zvyklý denně sportovat, pracovat, hrát si s dětmi. Zkrátka žít naplno," vzpomíná dnes dvaapadesátiletý Volf. Nechtěl si připustit, že by se „jen" naučil žít na vozíku. Chtěl znovu sportovat. Na lyže se vrátil přesně rok a den po úrazu. Nyní nejvíc jezdí na upraveném kole s ručním pohonem pro zdravotně handicapované. Každý rok na něm s kamarády podniká velkou cestu a snaží se svým výkonem motivovat i ostatní. Před pěti lety ujel během dvaceti dnů téměř patnáct set kilometrů do Vatikánu, kde se setkal s papežem Benediktem XVI. Přivezl mu poselství naděje českých vozíčkářů. Každý den ujel pomocí svých silných paží téměř sto kilometrů, zdolal i Alpy. Svůj výkon ale nepovažuje za obdivuhodný. „Měli jsme prostě cíl. Beznaději nepropadáme nikdy, to bychom nikam nedojeli," dodává Volf."

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav