Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Konečně posun v zadávání zakázek

19. 6. 2017
zdroj: Haló noviny Z ekonomiky
Napsali o nás

Veřejní investoři od počátku roku do konce května zadali stavebním firmám 2047 zakázek za 48,2 miliardy korun.

Jejich hodnota meziročně vzrostla o 67 procent, počet se zvýšil téměř o dvě pětiny. Šest zakázek překročilo miliardu, největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR s osmi miliardami korun.
Vyplývá to z údajů inženýrské společnosti ÚRS Praha. Hodnota zakázek na pozemní stavby meziročně vzrostla o zhruba polovinu na 12,7 mld. Kč, na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, o tři čtvrtiny na 35,5 mld. Kč. Průměrná velikost zakázky byla 23,6 milionu Kč, což je o 30 % více, než byl průměr za loňský rok.

Rekonstrukce Kočína objemově největší

Největší zakázkou byla rekonstrukce rozvodny Kočín u jaderné elektrárny Temelín za 3,56 mld. Kč, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje. Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 mld. Kč pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. Třetí v pořadí podle hodnoty byla rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze za 1,27 mld. Kč pro společnosti Hochtief, Strabag Rail aAvers. Dále šlo o rekonstrukci budovy Státní opery v Praze pro společnost Hochtief za 1,04 mld. Kč, modernizaci dálnice D1 v úseku Hořice - Koberovice pro firmy Eurovia a Colas za 1,02 mld. Kč a úseku D1 mezi Ostředkem a Šternovem pro sdružení Hochtief a Beton Technik za 1,01 mld. Kč. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.

Nejvíc prostaví Metrostav

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo 726 firem. Největší objem patřil společnosti Metrostav, které veřejná správa zadala 26 zakázek za 1,2 mld. Kč. U dalších deseti tendrů za 3,23 mld. Kč bude mít podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.
Zvýšení objemu i počtu zadaných zakázek by se podle analytiků mohlo projevit na zlepšení výkonu českého stavebnictví, které loni meziročně kleslo o 5,9 %. Podle údajů Českého statistického úřadu stavebnictví letos do konce dubna meziročně vzrostlo o 1,1 %.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav