Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Plynovody nejčastěji poškozují stavaři, tvrdí provozovatel sítě

Plynovody nejčastěji poškozují stavaři, tvrdí provozovatel sítě

1. 7. 2017
zdroj: tyden.cz Česko ČTK
Napsali o nás

Nejčastější příčinou poškození plynovodů je stavební činnost a s ní spojené výkopové práce.

Nejčastější příčinou poškození plynovodů je stavební činnost a s ní spojené výkopové práce. Tvrdí to největší distributor zemního plynu v Česku, firma innogy.

Nejčastější příčinou poškození plynovodů je stavební činnost a s ní spojené výkopové práce. Tvrdí to největší distributor zemního plynu v Česku, firma innogy. Škody, které na plynovodech vzniknou, se podle ní ročně pohybují v řádu milionů korun, které po jednotlivých vinících vymáhá. Podle stavařů se problém týká spíše menších firem, často navíc nemá správce o sítích dokonalý přehled.

"Za loňský rok evidujeme celkem 237 narušení našich sítí. K nehodám by přitom nemuselo vůbec dojít, pokud by si stavební firmy i jednotlivci nechali vytyčit přesnou trasu plynovodu na jejich stavbě," uvedl Pavel Káčera jednatel společnosti GridServices, která do skupiny innogy patří. Firma upozornila, že službu vytyčení plynovodů poskytují plynaři už několik let zdarma.

"Přesnou trasu si nezaměřujeme my, skoro vždy si ji necháme vytyčit od správce. I z těchto důvodů za posledních zhruba deset let evidujeme pouze dva případy, kdy jsme museli volat plynovou pohotovost," sdělil mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Metrostav podle něj většinou staví větší celky, kde se přeložky sítí uhlídají, problém se týká spíše menších firem. "Bohužel se setkáváme s množstvím případů, kdy i přes vytyčení sítí správcem jsou pak uloženy někde jinde, nebo ani sám správce o všech sítích nemá dokonalý přehled," doplnila mluvčí společnosti Strabag Michaela Fialová.

Skupina innogy zajišťuje v Česku dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Firma v tuzemsku provozuje 65 tisíc kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu o kapacitě 2,7 miliardy metrů krychlových, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a prodává přes šest milionů metrů krychlových stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Podíl innogy na distribuci plynu v ČR činí 86 procent.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav