Nejdelší cyklistický podnik u nás i do Holašovic

25. 7. 2017
zdroj: Českobudějovický deník Sport / Jižní Čechy OD NAŠICH ZPRAVODAJŮ

Tři stovky cyklistů objedou Česko! Přidat se mohou také čtenáři Deníku: http://www.cestazasnem.cz nebo facebooku Cesta za snem

Holašovice – Prvního srpna dopoledne se v Břevnovském klášteře v Praze rozezní varhany.

Převor požehná třem stovkám cyklistů před startem pátého ročníku Metrostav handy cyklo maratonu okolo Česka.

Nejdelší cyklistický podnik u nás, pětidenní nonstop štafeta týmů, přes dva tisíce kilometrů bez zastavení.

Unikátnost Metrostav handy cyklo maratonu ale tkví také v jeho otevřenosti. Osmičlenné nebo čtyřčlenné týmy tvoří pestrá paleta lidí. Profíci, hobíci, muži i ženy, dvacetiletí kluci i šedesátiletí veteráni, ale hlavně – lidé zcela zdraví spolu s lidmi s handicapem.

Tenhle maraton jezdí i nevidomí cyklisté vozíčkáři, amputáři, lidé po mozkové obrně. Lidé s těžkým postižením tu stojí po boku zdravých. A aby se dostali do cíle, musí spolupracovat. Je třeba naučit se komunikovat, otevřít se, umět pomoci a umět si o pomoc říct.

2222 km dlouhá trasa Metrostav handy cyklo maratonu vede také do jižních Čech. Projekt podpořil Jihočeský kraj a koná se pod záštitou hejtmanky Ivany Stráské. Třetího srpna budou cyklisté projíždět kontrolním bodem umístěným, do centra Památkové rezervace Holašovice. Ve spolupráci s CzechTourism trasa protíná nejvýznamnější barokní památky u nás v rámci „Roku baroka.“ „Chceme být vidět, chceme vzbudit diskusi. Každý z nás by měl mít právo se bavit, sbírat nové zážitky a zkušenosti, mít kamarády, žít naplno, sportovat, pracovat, být prospěšný. A sport je skvělý nástroj toto demonstrovat. Ukázat, že to jde,“ doplňuje Volf.

Organizace Cesta za snem Heřmana Volfa pořádá také další projekty jako ČEZ handy kvadriatlon nebo Pražské léto s Českou pojišťovnou. „Děláme všechno, co se dá. Létáme, plaveme, jezdíme auty, střílíme, učíme sebeobranu, pořádáme zážitkové víkendy, cyklojízdy okolo měst a další větší či menší projekty. Přidat se může kdokoli. Neděláme projekty pro osoby s postižením. Děláme projekty pro všechny, kdo se mají chuť bavit a žít naplno bez předsudků a bariér.“

Přidat se mohou také čtenáři Deníku – na adrese: http://www.cestazasnem.cz nebo facebooku Cesta za snem.