Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Uzavření nadjezdu budou doprovázet výluky vlaků

19. 1. 2018
zdroj: Nymburský deník Titulní strana JOLANA BOHÁČKOVÁ
Napsali o nás

Už v březnu čekají obyvatele Lysé první dopravní komplikace.

Lysá nad Labem – Ačkoli nadjezd začnou bourat až v půli dubna, první komplikace spojené s železniční dopravou mohou lidé očekávat už v březnu. Měli by se připravit na výluky. Kdy se začnou opravovat páteřní ulice ve městě, zatím jasné není.

Výluky začnou už v březnové přípravné fázi, dříve než nadjezd uzavřou. „Většinou se bude jednat o několikahodinové výluky a většina jich bude směrována do nočních hodin. V průběhu samotné demolice bude pravděpodobně zastaven provoz v celé stanici na maximálně tři dny,“ upřesňuje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Kvůli stavbě nadjezdu budou muset SŽDC upravit troleje.

            „Pod mostem budeme muset zřídit neutrální pole, aby se dělníci nezranili elektrickým proudem. V místě pod mostem v trolejích nebude elektrické napětí a vlaky budou muset jezdit na dojezd, tedy do úseku budou muset vjet takovou rychlostí, aby jej projeli pouze setrvačností,“ vysvětluje Marek Illiaš.

            Platí tedy, že osobní auta budou od poloviny dubna muset jezdit přes Ostrou a Stratov a nákladní auta překonají v době uzavření nadjezdu koleje až v Nymburce. Pěší a cyklisté budou moci využívat železniční podchod na nádraží. Podle mluvčí lyské radnice Jany Křížové by měla celá stavba trvat rok a půl, nicméně pokud bude počasí příští zimu příznivé, mohlo by být vše hotové i o několik měsíců dřív.

Opravu čekají i dvě křižovatky. „Křižovatku Litol ulic Mírová, Na Zemské stezce a Družstevní, která je v těsném sousedství nadjezdu, a křižovatka ve Dvorcích,“ upřesňuje mluvčí Jana Křížová. Jejich rekonstrukci bude mít na starost, stejně jako stavbu nového nadjezdu, firma Metrostav a vyjde na 12,5 milionu korun včetně DPH. Vše ale zaplatí kraj, který je majitelem silnice. Nicméně při té příležitosti chce město nechat v prostoru křižovatky v Litoli vyměnit na své náklady kanalizaci a vodovod. Kdy tyto navazující práce přesně začnou, ještě není jasné.

V průběhu letošní a příštího roku přijdou na řadu také opravy v ulici Československé armády.

            „Místo křižovatky ve tvaru ypsilon, kde se ze silnice směřující na Milovice, odbočuje na Benátky, bude okružní křižovatka,” řekl už dříve starosta města Karel Otava. Při té příležitosti ale město nechá udělat také nové chodníky, přechody pro chodce, parkovací místa a nechá vysadit novou zeleň. Opravu samotné silnice bude mít na starost kraj, který ji vlastní. Lysáci se tedy snad konečně dočkají řádné opravy děravé silnice na křižovatce u kina, která jim znepříjemňuje život už léta.

Podle mluvčí radnice Jany Křížové by měly na stavbě nadjezdu být jednou za dva týdny kontrolní dny, při nichž se zástupci úřadu dozví podrobnosti o pracích a omezeních v následujících dnech. Takže by obyvatelé Lysé a okolí měli být pravidelně informováni.

Celková rekonstrukce nadjezdu bude stát 276 milionů korun včetně DPH a zaplatí ji Středočeský kraj pomocí dotací z evropských fondů. K tomu navíc kraj nechá opravit křižovatku v Litoli a ve Dvorcích za 12,5 milionu korun.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav