Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

DO INDUSTRIÁLNÍCH BUDOV SE VRACÍ ŽIVOT

5. 12. 2017
zdroj: Hospodářské noviny reality Martina Marečková
Napsali o nás

KANCELÁŘE, BYDLENÍ, STRAVOVÁNÍ, OBCHODY. TOVÁRNY ÚSPĚŠNĚ MĚNÍ SVOU PŮVODNÍ FUNKCI.

Společnost Metrostav Development kupovala parcely u stanice metra Palmovka v pražské Libni s jasnou vizí: zbourat starý tovární komplex a na jeho místě postavit moderní kancelářské budovy. Část jedné z továrních hal bývalé firmy Horák a Hlava ale developer musel nakonec zachovat, protože ji před čtyřmi lety ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Hala, jež byla postavena zřejmě ve 30. letech minulého století, sloužila pro výrobu speciálních zvedacích strojů a vozidel. V průběhu druhé světové války se v ní podle Národního památkového ústavu vyráběly stroje pro válečné účely.

            Metrostav Development dnes nelituje, že průmyslovou halu a tovární komín nezboural. Developer láká nájemce na „nevšední spojení dvou nových administrativních budov s kulturní památkou“, které tvoří projekt Palmovka Open Park za přibližně 1,5 miliardy korun. Kolaudace všech tří budov je naplánovaná na příští červen. Developer má zajištěné nájemce na více než 40 procent prostor.

            „O pronájem kanceláří v hale se zajímají společnosti z kreativních oborů,“ říká Jana Hüttelová, manažerka pronájmu komerčních nemovitostí ve společnosti Metrostav Development. Už dnes je možné říct, že v části revitalizované tovární haly bude provozovat společnost Perfect Canteen mediálně známého kuchaře Filipa Sajlera bistro s pekárnou. Developer plánuje do industriální budovy přivést také kavárnu.

            Největší památková hodnota haly podle památkářů spočívá ve specifické konstrukci střechy, kterou tvoří obloukové sbíjené dřevěné vazníky s táhly. Tento typ konstrukce byl používaný v období první republiky a dochovalo se jich jen naprosté minimum.

Funkcionalistický Walter obsadí soukromé kliniky

 Nové využití našla i někdejší továrna na automobily a motory značky Walter v Praze-Jinonicích. Tento týden otevřelo v kompletně rekonstruované funkcionalistické budově svou druhou pražskou pobočku Centrum pohybové medicíny vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře. Veškeré prostory jsou v historické budově už zamluvené, vedle již zmíněného zdravotnického pracoviště v něm bude ještě jedna soukromá klinika, lékárna a na jaře v přízemí budovy zahájí provoz restaurace. HN to sdělil Ivo Mravinac, mluvčí společnosti Penta Investments, jež v areálu Waltrovky staví novou čtvrť s kancelářemi, bydlením a službami pro její obyvatele.

            Devadesát let stará šestipodlažní továrna Walter byla podle investora v dobré kondici. „Budova měla perfektně zachovaný betonový skelet, přesto byly náklady zhruba o 30 procent vyšší, než kdybychom stavěli Waltera na zelené louce,“ líčí David Musil, ředitel pro rezidenční výstavbu ve skupině Penta.

Nový trend

Příklady oživlých industriálních staveb v Libni a Jinonicích nejsou první ani poslední. Za úspěšné přeměny historických budov investoři a architekti nezřídka dostávají uznání. Podnikatel Vojtěch Ryvola pomohl vzkřísit zanedbaný areál bývalého pivovaru v Děčíně. Dnes v něm funguje obchodní centrum i minipivovar a stavba získala několik ocenění. Podobně odborníci ocenili minulý měsíc i citlivou přestavbu bývalého pivovaru v Opavě na společenské a obchodní centrum. Prestižní cenu dostal před lety i projekt přestavby holešovického pivovaru v Praze na byty. Ostatně v bývalé továrně sídlí vydavatelství Economia.

            „Domnívám se, že konverze starých nebo morálně zastaralých objektů, které opustily původní funkci, se u nás velmi brzy stane módní záležitostí,“ míní František Brož, analytik portálu cenovamapa.org. „V oblasti rezidenčního bydlení samozřejmě nepůjde o rozhodující trend, ale mnoho klientů bude chtít uniknout z uniformity dnešních stavebních řešení, a to jak ve hmotě, tak i materiálech,“ dodává Brož, který se zaměřuje na rezidenční development.

            Mezi neobvyklé projekty patří například i projekt Vanguard s autovýtahem pro vlastníky bytů. Ten po rekonstrukci nabídne nadstandardní bydlení v budově Microny v pražských Modřanech, kde se původně vyráběly součástky do letadel. Investor Matapat zase plánuje přestavět na byty někdejší cukrovar v Praze-Čakovicích.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav