Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Plzeňská radnice je díky novému výtahu bezbariérová

6. 12. 2017
zdroj: Právo Jihozápadní Čechy Jan Švábek
Napsali o nás

Historická budova radnice v Plzni je od středy bezbariérová, a to díky výtahu, za který město zaplatilo 23 miliónů korun s DPH. Politici projekt chválí. Jsou přesvědčeni, že vynaložené peníze na zpřístupnění radnice například vozíčkářům za to do jedné koruny stály.

            Více než 480 let stará radnice byla jedním z posledních klíčových městských objektů, který dlouhá léta zůstával pro tělesně postižené a méně pohyblivé občany těžko dostupným. Projekt na stavbu výtahu přitom existoval už od poloviny devadesátých let. Nakonec se ho podařilo zrealizovat až na konci letošního roku, a to po dlouhých peripetiích, které doprovázely veřejné soutěže na dodavatele. „Výběrové řízení bylo několikrát zrušeno. Firmy neměly o zakázku zájem. Zřejmě nechtěly podstoupit složitý proces pod přísnou kontrolou odboru památkové péče. 23 miliónů korun není málo, ale myslím si, že za to stojí,“ řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Část sumy, přesně 8,6 miliónu, městu v rámci dotace proplatí ministerstvo pro místní rozvoj.

Stavby výtahu, který je vedený Císařským domem, se nakonec ujala firma Metrostav. Ta se podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) musela popasovat například s tím, že celý radniční komplex tvoří tři propojené památkově chráněné budovy s odlišnou výškou jednotlivých podlaží. „Metrostav to zvládl bravurně,“ sdělil Šindelář.

            Práci ocenil i vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. „Byl připraven velice citlivý a skvělý projekt, díky kterému se podařilo skloubit velice kvalitní umělecké řemeslo. Vynucené zásahy do historických konstrukcí jsou minimální,“ uvedl Marovič.

            Konstrukce výtahové šachty proťala prostory několika někdejších toalet. Svojí prosklenou částí se dostala až nad úroveň střechy domu.

            Nejnižší stanici má v suterénu, nejvyšší ve čtvrtém podlaží u sněmovního sálu. Jediným místem, odkud je výtahová šachta viditelná, je ochoz katedrály sv. Bartoloměje. Autorem projektu je Ateliér Soukup Opl Švehla, s. r. o. Součástí projektu bylo i vybudování nových bezbariérových toalet.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav