Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Dostavba budovy na Palmovce je blíž. Soud: Smlouva mezi Prahou 8 a Metrostavem platí

Dostavba budovy na Palmovce je blíž. Soud: Smlouva mezi Prahou 8 a Metrostavem platí

5. 8. 2017
zdroj: blesk.cz Praha - Zprávy
Napsali o nás

Kauzu kolem nedostavěné budovy na Palmovce „rozsekl“ soud. Ten určil, že smlouva mezi libeňskou radnicí a Metrostavem, který objekt začal v dubnu 2014 stavět, je platná. Metrostav v roce 2015 zastavil všechny práce kvůli tomu, že radnice (Centrum Palmovka, společnost 100% vlastněná radnicí) společnosti nezaplatila 180 milionů. Centrum Palmovka totiž zjistilo, že pozemek pod »Novou Palmovkou« nepatří osmé městské části, ale hlavnímu městu, proto podle nich smlouva neplatila.

Soud mezi hlavním městem a Centrem Palmovka je podle zpravodajského serveru E15.cz aktuálně odročený. „Odročení iniciovalo Hlavní město Praha. Důvodem bylo probíhající mimosoudní jednání o smírném řešení sporu. Soud tuto žádost akceptoval,“ dodala zástupkyně radniční firmy. Magistrát věc podrobněji nekomentoval.

Zaplatí 18 milionů

Další spor, tentokrát mezi Metrostavem a společností Centrum Palmovka, soud už vyřešil. Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře České republiky potvrdil předchozí verdikt, podle kterého musí libeňská radnice zaplatit Metrostavu téměř osmnáct milionů korun.„Bez ohledu na věcný výsledek je přínosné, že došlo k vyjasnění jedné ze sporných otázek, a to platnosti smluvní dokumentace pro výstavbu Centra Palmovka. Vydaný rozhodčí nález je tak krokem k dostavbě Centra Palmovka,“ sdělila mluvčí projektu Andrea Dundrová. Společnost Centrum Palmovka patří městské části.

Stavební skupině to otevřelo cestu k celkové částce, kterou jí Praha 8 dluží. Ve hře je kolem 180 milionů korun. Metrostav totiž žaloval jen deset procent dlužné částky. „Když jsme uspěli s částí, tak je zbytek už jasný, protože vznikl precedens,“ sdělil mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav