Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Stavebnictví roste, chybí ale velké stavby. Čeští stavaři volají hlavně po jejich rychlejším povolování

Stavebnictví roste, chybí ale velké stavby. Čeští stavaři volají hlavně po jejich rychlejším povolování

13. 12. 2017
zdroj: byznys.ihned.cz str. 0 Adam Váchal
Napsali o nás

České stavebnictví v letošním roce vzroste o 3,1 procenta. Vyplývá to z aktuálního průzkumu analytické společnosti CEEC Research.

Stavební společnosti očekávají, že příští rok růst mírně zrychlí.

Stavaři si stěžují na nedostatek velkých veřejných zakázek. V příštím roce by se mohla situace v tomto ohledu zlepšit.

České stavebnictví je po loňském propadu opět na vzestupu. Podle průzkumu analytické společnosti CEEC Research letos vzroste celkem o 3,1 procenta. Podle Českého statistického úřadu do konce října meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Samotní stavaři však se stávající situací příliš spokojeni nejsou. Stěžují si především na nedostatek velkých infrastrukturních staveb.

"České stavebnictví trpí v roce 2017 stále nedostatkem veřejných, především infrastrukturních projektů pro okamžité provedení. V roce 2018 bude rozhodující, zda takovéto projekty k realizaci na trh budou, anebo zda bude pokračovat soutěžení pouze na nejnižší a často nereálnou cenu," říká generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

 České stavební společnosti se shodují, že současným problémem je právě velký rozdíl mezi pozemním a inženýrským stavitelstvím. Zatímco pozemnímu stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří či průmyslových hal, se daří a vzrostlo o šest procent, inženýrské stavitelství letos zhruba stejným tempem kleslo. Pokud se státu v příštím roce podaří zahájit plánované velké dopravní stavby, mohl by se podle CEEC Research rozdíl mezi oběma segmenty výrazně snížit.

 "Klíčovým faktorem pro rok 2018 bude vývoj veřejných zakázek, nicméně nejsem úplným optimistou, protože letos bylo vypsáno méně zakázek než ve stejném období v loňském roce," říká prezident společnosti Skanska Česká republika a Slovensko Michal Jurka.

 Podle šéfů stavebních společností by nová vláda měla usilovat o zrychlení procesu povolování výstavby. "Za zcela zásadní považujeme zavedení skutečného zpřehlednění a zjednodušení administrativních procesů povolování infrastrukturních staveb. Dosud uskutečněné dílčí změny novelou stavebního zákona zatím pro dopravní stavby dle našeho názoru nepředstavují významnější pozitivní změnu," říká Pilát.

 S ním souhlasí ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO), která dosud působila jako ministryně pro místní rozvoj a novelu stavebního zákona prosadila. "Přijatá novela ukázala, že změnou procesních postupů lze dosáhnout pouze dílčí změny. Pokud má být dosaženo zásadního zlepšení v oblasti stavebnictví, nelze uvažovat pouze o přípravě nového stavebního zákona, ale je nutné navrhnout a přijmout zásadní úpravy mnoha souvisejících zákonů, jejichž gestorem jsou příslušné ústřední orgány," říká Šlechtová. Naráží mimo jiné na to, že povolování výstavby je v současné době kompetenčně roztříštěno pod několik ministerstev. To by se mohlo v následujících několika letech změnit.

 Rychleji než samotný sektor podle CEEC Research rostou tržby stavebních společností. Za letošní rok dosud vzrostly o 6,3 procenta. Z výše zmíněných důvodů se přitom lépe daří právě firmám, které se zaměřují na pozemní výstavbu. Nárůst tržeb oproti loňskému roku hlásí spíše menší společnosti. V příštím roce se podle předpovědí růst tržeb zpomalí a dosáhne průměrné hodnoty 4,4 procenta.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav