Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Z pustiny na Vánoce domů. Čeští tuneláři se vrátili ze západu Islandu

Z pustiny na Vánoce domů. Čeští tuneláři se vrátili ze západu Islandu

19. 12. 2017
zdroj: e15.cz Reality a stavebnictví
Napsali o nás

Stavbaři z Metrostavu v úterý přes Vánoce zakonzervovali svoji práci na nejdelším islandském tunelu. Od poloviny září, kdy byla zahájena ražba silničního tunelu Dýrafjardargöng, čeští a slovenští tuneláři již vyrazili celkem 822 metrů z celkových 5300.

„Vánoční svátky jsou jedinou plánovanou přestávkou. Ukončili jsme veškeré práce a stavba se zazimovala. Ražba začne až po Novém roce," uvedl k vánoční přestávce regionální manažer Metrostavu pro severské projekty Aleš Gothard.

Česká firma na odlehlém západě Islandu již v létě vybudovala vlastní betonárku a veškeré nutné zázemí stavby. Na celou zimu má nachystané zásoby od potravin, přes štěrk a beton po trhaviny.

Jediná cesta ze stavby tunelu, který se razí na velmi odlehlém místě západního Islandu, překonává hřbet fjordu s rozdílem nadmořské výšky přes 500 metrů. V zimním období uzavřená, výjimkou na ní totiž nejsou ani desetimetrové sněhové závěje.

Podívejte se na zářijové zahájení ražby tunelu:

Cesta do civilizace je komplikovaná. Místní správce komunikací totiž musí před vydáním povolení k otevření cesty vyhodnotit rizika. Vyhodnocuje případné lavinové nebezpečí a aktuální rychlost větru, který na tomto místě Islandu běžně dosahuje rychlosti 144 kilometrů v hodině a způsobuje fenomén bílé tmy.

"Celý projektový tým Metrostavu se po získání povolení v koloně vedené dvěma prohrnovači včera vydal přes hřebeny fjordů směrem k hlavní silnici vedoucí do Reykjavíku a po pěti hodinách na cestě dorazil na letiště v Keflavíku. Práce se znovu zahájí až po Novém roce, bude-li ovšem možné cestu znovu otevřít,“ dodal k průběhu vánočního transportu Gothard.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav