Byty v roce 2018

24. 1. 2018
zdroj: Ekonom Téma čísla - Byty Jan Němec

Hlad po vlastním bydlení v Praze, který v minulých letech vystřelil ceny nemovitostí o desítky procent vzhůru, letos nepoleví. Kupující budou mít na výběr z desítek rozšířených i zbrusu nových projektů v několika čtvrtích. Zhruba 5,5 tisíce bytů budou letos chtít koupit zájemci o vlastní bydlení v Praze.

Alespoň to předpovídají developeři. Přestože byty v minulých letech prudce podražily, a navíc se zpřísnila pravidla hypoték, což lidem bez vlastních úspor de facto znemožňuje vzít si na pořízení nemovitosti úvěr, poptávka bude podle developerů stejně vysoká jako loni.

Dobrou zprávou pro kupující nebude ani letos vývoj cen. Sice už by se neměl opakovat vývoj z předchozích dvou let, kdy bydlení v hlavním městě podražilo v průměru až o dvě pětiny. Zdražování, i když mírnější, ale bude pokračovat - levnější byty rozhodně nebudou, soudí ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. S výjimkou okrajových částí Prahy, jako jsou Stodůlky nebo Zličín, tak metr čtvereční nového bytu letos nebude možné pořídit levněji než za 70 tisíc korun.

Ve čtvrtích jako Karlín nebo Vysočany si zájemce musí připravit v průměru kolem 80 tisíc za metr.

I v letošním roce budou patřit mezi městské části s nejaktivnější výstavbou především Praha 8 a Praha 9 nebo Stodůlky či Zličín v Praze 5. Naopak v užším centru Prahy se s výjimkou několika menších, luxusních a drahých projektů stavět téměř nebude.

Jaké nové byty budou letos v metropoli k mání? Týdeník Ekonom vybral bezmála dvě desítky projektů předních developerů působících v Praze, a to z nejrůznějších kategorií: bytové domy postavené na rozvíjejících se brownfieldech, projekty na periferiích, další etapy úspěšně vyprodaných sídlišť i nemovitosti s dražší nabídkou ve „staré“ pražské zástavbě. Pro srovnání jsme se poohlédli i mimo hlavní město. Stejné peníze, o jeden pokoj menší byt. I tak se dá vyjádřit zdražování nemovitostí v Praze během posledních dvou let. Ceny nových bytů během nich vzrostly v průměru až o 40 procent. „Byt 2+kk se dal před dvěma lety koupit za 3,5 milionu. Dnes za stejnou částku kupující získá jen garsoniéru,“ upozorňuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Za hlavní příčinu prudkého zdražování developeři označují souběh poklesu nabídky nových bytů a vysoké poptávky způsobené levnými hypotékami a dobrou ekonomickou situací Čechů. „Bytů je dnes z důvodu extrémně nízkého počtu povolování nové výstavby na trhu málo a letos se situace určitě nezlepší. Poptávka přitom bude dál extrémně vysoká,“ vysvětluje mluvčí developerské společnosti Finep David Jirušek, že ani omezení hypoték situaci zásadně nezmění. Připočíst je podle něj potřeba také rostoucí ceny stavebních prací a výsledek je jasný: i letos budou byty dál podražovat.

Při pohledu do aktuálních ceníků developerů je zjevné, že byt za cenu kolem 60 tisíc korun za metr je možné koupit jedině v okrajových částech Prahy, jako jsou například Stodůlky, Zličín, Uhříněves nebo třeba Kyje. Naopak v atraktivních, módních čtvrtích typu Karlína nebo Holešovic je potřeba počítat s cenou 80 tisíc za metr a vyšší.

Kde se letos bude nejvíc stavět a kde se mají poohlížet zájemci o vlastní nové bydlení? Z ankety mezi předními developerskými společnostmi působícími v metropoli vyplývá, že kromě úzkého centra porostou bytové domy prakticky ve všech významných městských obvodech.

Stavaři budou jednak pokračovat dalšími etapami už dříve úspěšně vyprodaných projektů. „Pro jarní sezonu máme připraveno více než 500 bytů v devíti etapách sedmi různých projektů. Pokračovat bude projekt Jižní výhledy ve Stodůlkách, další byty do prodeje chystáme v projektu Metropole na Zličíně,“ konstatuje mluvčí pražské developerské jedničky Central Group Marcela Fialková. Další z velkých hráčů, společnost Finep, plánuje podle mluvčího Davida Jiruška další rozšiřování projektů Malý Háj ve Štěrboholech, Prosek Parku na Proseku nebo Britské čtvrti ve Stodůlkách. Navázat na vyprodané etapy v Kyjích se chystá také Ekospol, který v bytových domech Panorama Kyje letos uvede do prodeje okolo 200 nových bytů.

Oproti novým projektům mají pokračující etapy pro kupující jednu velkou výhodu: zájemce se může podívat, jak daná čtvrť vypadá v realitě. Naproti tomu u úplných novinek většinou musí spoléhat na vizualizace architektonických studií. Důvod? Drtivá většina bytů se prodá už v momentě, kdy na místě existuje s nadsázkou jen „díra do země“. „Byty středního segmentu dáváme na trh v době zahájení výstavby, což znamená, že k nastěhování jsou připraveny obvykle rok a půl od zahájení prodeje, respektive výstavby,“ vysvětluje Marcela Fialková.

Co se novinek týče, nejsou největší hráči na pražském trhu příliš sdílní, a to především kvůli konkurenci. „Hned v únoru zahájíme prodej prémiového komorního projektu na Smíchově s výhledem na Pražský hrad, čímž vstoupíme do luxusního rezidenčního segmentu. V průběhu léta plánujeme nabídnout středně velký projekt v Praze 4 a do konce roku přidáme do nabídky jeden velký projekt v Praze 5,“ naznačuje šéf Ekospolu Evžen Korec. Central Group podle Marcely Fialkové chystá novinky ve Stodůlkách, Holešovicích, Vysočanech, Libni nebo Michli.

Týdeník Ekonom přináší na dalších stránkách výběr toho, co je už nyní k mání.

Tulipa Třebešín

Developer: AFI Europe Lokalita: Praha 3 - Žižkov/Strašnice Dokončení stavby: podzim 2019 Dostupné byty:* 56/130 (v rámci třetí etapy) Cena: 70-80 tisíc Kč/m2 * Míněny jsou v celém textu byty na prodej k 22. lednu 2017/celková nabídka.

Celkem více než 700 nových bytů v šesti domech dostaví do konce příštího roku na rozhraní Žižkova a Strašnic společnost AFI Europe. Většina bytů je už vyprodaná, letos je v prodeji poslední, třetí etapa. Domy vyrůstají za nákladovým nádražím Žižkov poblíž třebešínského velodromu, z jedné strany sousedí s vilovou čtvrtí, z druhé se sběrným dvorem na Vackově. Do budoucna je potřeba počítat s tím, že na ploše nyní z velké části nevyužívaného nákladového nádraží Žižkov v příštích letech vyrostou stovky nových bytů od společností Central Group a Sekyra Group a počet obyvatel lokality vzroste až o několik tisíc. Očekávat lze především dopady na dopravu.

Rezidence Hadovitá

Developer: Metrostav Development Lokalita: Praha 4 - Michle Dokončení stavby: 2019/2020 Dostupné byty: 39/72 Cena: 90-100 tisíc Kč/m2

Jeden z menších projektů umístěných do staré pražské zástavby vzniká v pražské Michli, nedaleko křižovatky ulic Michelská a Hadovitá. První část z více než sedmi desítek bytů postavených ve třech domech v michelské stráni pod hotelem Florian šla do prodeje loni v listopadu, tyto jednotky jsou už vyprodané. Dalších 27 bytů a 12 ateliérů bude podle Metrostavu následovat během letošního roku. Samotné byty mají mít podle Metrostavu velikost od 30 do 100 metrů, vhodné jsou tedy jak pro mladé páry, tak rodiny. Všechny jednotky mají být vybaveny balkonem, lodžií nebo předzahrádkou. Na realizaci se podílelo pražské architektonické studio Arx Studio. Výhodou projektu je klidná lokalita, která je zároveň dobře dostupná z centra metropole.

Aalto Cibulka

Developer: YIT Stavo Lokalita: Praha 5 - Košíře Dokončení stavby: prosinec 2019 Dostupné byty: 217/250 Cena: 80-120 tisíc Kč/m2

Bydlení ve „finském“ stylu staví na okraji vilové čtvrti v Košířích společnost YIT Stavo. Projekt s plánovanými 250 byty se začal stavět teprve na konci loňského roku a vyroste prakticky hned na hranici velkého přírodního parku Vidoule s potokem Cibulkou. Z druhé strany bude bytový dům sousedit (prozatím) se starou průmyslovou budovou. Všechny byty v projektu budou disponovat velkými terasami nebo balkony, na severní straně domu se mají nacházet zasklené zimní zahrady. Daní za klidné prostředí na kopci mimo hlavní ruch velkoměsta a výhled na Prahu je horší dopravní dostupnost, především pak na metro: jízda autobusem na Anděl trvá necelou čtvrthodinu.

Britská čtvrť

Developer: Finep Lokalita: Praha 5 - Stodůlky Dokončení stavby: 2019 Dostupné byty: 19/88 Cena: 68-95 tisíc Kč/m2

Britská čtvrť je součástí ambiciózního plánu developerské společnosti Finep na vybudování celé nové čtvrti s názvem Západní Město v oblasti Stodůlek. V jeho rámci vzniklo v pěší vzdálenosti od metra už několik bytových domů. Aktuálně je v prodeji desátá etapa, v níž zbývají převážně byty 2+kk, ještě letos by ale podle Finepu měla být zahájena další etapa. Vedle bytových domů staví firma v Britské čtvrti také rodinné domy a administrativní budovy. V oblasti nakoupila pozemky, které jí do budoucna umožňují čtvrť zvětšit až do rozměrů okresního města.

Jižní výhledy

Developer: Central Group Lokalita: Praha 5 - Stodůlky Dokončení stavby: říjen 2018 - leden 2019 Dostupné byty: 91/271 Cena: 65-95 tisíc Kč/m2

Nedaleko Britské čtvrti Finepu vzniká další velký developerský projekt, Jižní výhledy od společnosti Central Group. Nachází se prakticky hned vedle prodejen Mountfield a Makro ve Stodůlkách, mezi dvěma stanicemi metra trasy B, Stodůlky a Luka.

Projekt leží poblíž frekventované Jeremiášovy třídy, z druhé strany má výhled na zatím nezastavěné plochy a park se středověkým skanzenem Řepora. První etapy jsou již v prodeji, společnost Central Group plánuje ještě v letošním roce zahájení etap dalších. Byty jsou umístěné v několika viladomech a disponují velkými balkony nebo střešními terasami. V dolních patrech je pak možné si pořídit byty s předzahrádkami.

Metropole Zličín

Developer: Central Group Lokalita: Praha 5 - Zličín Dokončení stavby: únor-červenec 2018 Dostupné byty: 3/131, další etapa letos Cena: 60-75 tisíc Kč/m2

Hned přes ulici naproti depu metra Zličín postupně vyrůstá jeden z největších pražských developerských projektů, který staví společnost Central Group. Nedaleko bytových domů vede rušný Pražský okruh, od samotných bytů projektu Metropole jej nicméně odděluje několik skladových objektů. Výhodou je docházková vzdálenost na metro Zličín i velké množství možností nakupování - od obchodního centra Metropole Zličín po Avion Shopping Park.

Byty ze zatím poslední etapy jsou podle Central Group prakticky vyprodány, ještě letos by ale do nabídky měly přibýt další z nové etapy.

Vivus Argentinská

Developer: Vivus Lokalita: Praha 7 - Holešovice Dokončení stavby: podzim 2020 Dostupné byty: 112/139 Cena: 75-85 tisíc Kč/m2

Na Argentinské třídě mezi ulicemi Poupětova a U Průhonu, vedle sportovního areálu Loko Vltavín vyroste v několika budovách bezmála 140 nových bytů developerské společnosti Vivus. Přes frekventovanou Argentinskou ulici domy sousedí s rozsáhlým, dosud nezastavěným brownfieldem kolem nádraží Bubny, kde se v budoucnu dá očekávat rozsáhlá výstavba a „zahuštění“ čtvrti novými kancelářemi a bytovými domy. Výhodou projektu je dobrá dopravní dostupnost, a to především na stanici metra C Holešovice. Podle propozic mají v projektu největší podíl činit v současnosti nejžádanější byty 2+kk.

DOCK Marina Boulevard

Developer: Crestyl Lokalita: Praha 8 - Libeň Dokončení stavby: zima 2018 Dostupné byty: 54/150 Cena: 100-160 tisíc Kč/m2

Luxusní bydlení u vody, kde je možné prakticky za domem zakotvit s jachtou nebo motorovým člunem. Tak inzeruje prémiové byty u slepého ramena Vltavy v Libni nedaleko Palmovky developer Crestyl. Blízkost vody nicméně v minulosti vyústila v podstatnou nepříjemnost: při povodních v roce 2013 byla dolní patra už postavených domů zatopena, a to paradoxně ne vodou z Vltavy, ale z nedalekého potoka Rokytka. Developer tvrdí, že šlo o výjimku, která se nebude opakovat - nová protipovodňová opatření mají Dock ochránit prý i před stoletou vodou. Po dokončení se projekt stane součástí rozrůstající se administrativně-rezidenční čtvrti podobné například dnešnímu Andělu: v jeho blízkosti vzniká například kancelářský projekt Palmovka Open Park.

Port Karolína

Developer: Skanska Reality Lokalita: Praha 8 - Karlín Dokončení stavby: 2019/2020 Dostupné byty: 59/337 Cena: 85-95 tisíc Kč/m2

První dvě etapy projektu Port Karolína společnosti Skanska Reality ještě zdaleka nejsou dokončeny, přesto má pro velký zájem už letos přijít na trh nabídka etapy třetí. Bytové domy celkem s více než 400 byty chrání před hustým provozem v ulici Rohanské nábřeží dvě kancelářské budovy, z druhé strany má projekt v budoucnosti naproti přes cyklostezku sousedit s parkem na nábřeží Vltavy. Ten má ovšem aspoň prozatím spíš podobu neudržovaného rumiště. Port Karolína se nachází nedaleko velkých administrativních center a v docházkové vzdálenosti od metra Křižíkova.

Čtvrť Emila Kolbena

Developer: Skanska Reality Lokalita: Praha 9 - Vysočany Dokončení stavby: jaro 2020 Dostupné byty: 83/133 Cena: 75-85 tisíc Kč/m2

Ukrytá za průmyslovými halami společnosti ČKD, vyrůstá nedaleko Kolbenovy ulice v pražských Vysočanech nová Čtvrť Emila Kolbena. Projekt developera Skanska Reality zatím trpí tím, co není z vizualizací architektů tolik vidět: přestože developeři označují „Kolbenku“ za lokalitu s největším rozvojovým potenciálem, zatím působí oblast pořád industriálně. Noví obyvatelé tak musí počítat s tím, že zejména zpočátku budou domů chodit kolem průmyslových budov - například těsně sousedící továrny společnosti Pepsi. Výhodou je naopak blízkost stanice metra. Letos projekt jde do druhé etapy, v níž v katalogu přibude dalších 200 bytů na prodej.

Tulipa City

Developer: AFI Europe Lokalita: Praha 9 - Vysočany Dokončení stavby: zima 2019 Dostupné byty: 90/216 Cena: 68-76 tisíc Kč/m2

Projekt Tulipa City leží prakticky naproti přes ulici Kolbenovu od Čtvrti Emila Kolbena, také na revitalizovaném brownfieldu, ovšem s jedním rozdílem: nachází se na té „hezčí“ straně Kolbenovy ulice. A to především díky Sadům na Klíčově, s nimiž bytové domy zezadu sousedí.

Přesto má i méně lákavé sousedy, například střelnici nebo velkoobchod s válcovanými plechy. AFI Europe plánuje na 15hektarovém pozemku postavit nejen bytové domy, ale také administrativní budovy. Letos je v prodeji druhá etapa projektu, celkem přes dvě stovky bytů ve dvou sedmipodlažních domech.

Prosek Park

Developer: Finep Lokalita: Praha 9 - Prosek Dokončení stavby: 2018 Dostupné byty: 5/106, další etapa letos Cena: 70-80 tisíc Kč/m2

Mezi ulicemi Kbelská a Liberecká na pražském Proseku staví více než desítku nových bytových domů společnost Finep.

Aktuální, dvanáctá etapa je prakticky vyprodaná: k mání zůstává posledních několik jednotek 4+kk. Ještě letos by ovšem Finep měl zahájit jinou etapu, v níž nabídne na prodej další byty - jejich počet firma zatím neupřesnila. Finep sází při prodeji především na blízkost zeleně, přes ulici Zakšínská nicméně nově vznikající sídliště sousedí například s velkým autosalonem Volkswagen a Porsche. Bytové domy mají nejbližší spojení na metro Střížkov. Zajímavostí je, že kromě bytů v osobním vlastnictví chce Finep v tomto projektu nabídnout i družstevní byty.

Suomi Hloubětín

Developer: YIT Stavo Lokalita: Praha 9 - Hloubětín Dokončení stavby: podzim 2019 Dostupné byty: 65/104 Cena: 70-80 tisíc Kč/m2

Další nová čtvrť, která má po svém dokončení zajistit bydlení více než 2,5 tisíce lidí, vyrůstá nedaleko ulice Kolbenova v těsném sousedství výrobních hal nápojářské společnosti Pepsi. Prozatím nová výstavba trpí stejným problémem jako další projekty na brownfieldech - poměrně nevzhledným okolím plným továren a hal, mezi něž jsou vklíněny vilové čtvrti. YIT Stavo tento nedostatek chce vyřešit vlastním malým parkem s hřišti, který má být součástí areálu s více než dvacítkou bytových domů. Byty z etapy s názvem Lahti jsou už v prodeji, společnost chce letos dokončit fáze Salo a Porvoo. V etapě Oulu, která má být dokončena také na začátku roku 2018, firma počítá s nabídkou družstevního bydlení.

Petrohradská

Developer: Central Group Lokalita: Praha 10 - Vršovice Dokončení stavby: dokončeno Dostupné byty: 52/79 Cena: 75-130 tisíc Kč/m2

Projekt Petrohradská patří do prémiové nabídky Central Group, a tak firma byty uvedla letos do prodeje v době, kdy je stavba kompletně hotová a připravená k nastěhování budoucích majitelů. Budova stojí mezi domy staré městské zástavby poblíž nádraží ve Vršovicích a alespoň dle prospektů sází na „hipsterské“ klienty: Central Group láká na atmosféru Vršovic nebo ekologicky šetrné bydlení. Bydlení pro mladé jsou přizpůsobeny i dispozice - projekt disponuje nadstandardně vysokým počtem garsonek a dvoupokojových bytů, vhodných především jako „startovací“ bydlení.

Javorová čtvrť

Developer: Central Group Lokalita: Praha 10 - Horní Měcholupy Dokončení stavby: květen 2019 Dostupné byty: 79/143 Cena: 65-85 tisíc Kč/m2

Horní Měcholupy patřily v posledních 10 letech mezi developery velmi oblíbené lokality - proběhla zde například „soutěž“ o nejlevnější garsonku, která svého času stlačila ceny jednopokojových bytů pod milion. Projekt Javorová čtvrť má oproti jiným jednu výhodu: stojí na opačné straně ulice Hornoměcholupská než projekty ostatních developerů a také starší paneláková zástavba. Jistou nevýhodou může být blízkost rozlehlého překladiště nákladních kontejnerů Metrans, přímý výhled z oken bytů v domech Javorové čtvrti ovšem cloní vysoká navážka hlíny z Hostivařské přehrady.

Blízkost hornoměcholupského sídliště s sebou přináší velmi dobrou občanskou vybavenost včetně škol.

Vivus Uhříněves

Developer: Vivus Lokalita: Praha 10 - Uhříněves Dokončení stavby: léto 2020 Dostupné byty: 66/112 Cena: 60-70 tisíc Kč/m2

Nejprogresivněji se rozvíjející pražská městská část. Tak o Uhříněvsi hovoří společnost Vivus, jedna z mnoha, které se v tomto pražském obvodu rozhodly stavět. Domy jejího projektu vyrůstají v ulici Ke Kříži, jen pár desítek metrů od železniční trati vedoucí z Benešova do Prahy. Zároveň vznikající čtvrť stojí na samém okraji Uhříněvsi a přitom nedaleko Nového náměstí, centra obce. Překotný rozvoj této městské části s sebou přináší ovšem i negativa: především ve špičkách ucpanou hlavní dopravní tepnu, ulici Přátelství, a plné vlaky z a do hlavního města.

Malý háj

Developer: Finep Lokalita: Praha 10 - Štěrboholy Dokončení stavby: 2019 Dostupné byty: 26/72 Cena: 60-70 tisíc Kč/m2 Developer Finep předpovídá lokalitě Štěrbohol velkolepou budoucnost, prozatím je ale hlavní nevýhodou projektu Malý háj slabší dopravní dostupnost. K projektu nevede metro a je nutné dojíždět několik zastávek autobusem -pro rodiny je tak téměř nezbytností automobil. Bytové domy navíc doposud stojí obklopeny z jedné strany polem, z další vilovou čtvrtí a přes ulici Kutnohorská se rozkládá rozsáhlá zanedbaná plocha brownfieldu. Výhodou jsou naopak přijatelné ceny a například blízkost velkého nákupního centra Europark nebo velkého outletu Fashion Arena. Sedmá etapa projektu Malý háj je téměř vyprodaná, Finep letos počítá s etapou další.

Panorama Kyje

Developer: Ekospol Lokalita: Praha 14 - Kyje Dokončení stavby: 2018 Dostupné byty: 48/200 Cena: 60-70 tisíc Kč/m2

V rámci projektu Panorama Kyje prodala společnost Ekospol už přibližně 700 bytů. Nyní se blíží do závěrečné fáze - letos má skončit sedmá, poslední etapa, v jejímž rámci budou dokončeny další dvě stovky jednotek od 1+kk po rodinné 4+kk. Hlavním trumfem projektu Panorama Kyje je především cenová dostupnost - ceny patří mezi nejpříznivější na trhu. Láci ovšem na druhou stranu vyvažuje jisté nepohodlí, především co se dopravy týče: na metro Rajská zahrada je potřeba dojíždět autobusem. Podobně daleko je to také se vzdáleností obchodů pro větší nákupy. Auto se tedy jeví jako nutnost. Inzerované bydlení v zeleni pak v praxi znamená, že projekt obklopují především pole.

U nových projektů kupující vybírá podle vizualizací architektů. Byty jdou do prodeje už v momentě, kdy se teprve začínají stavět.