Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Lávka letos vyroste

1. 2. 2018
zdroj: 5plus2 Titulní strana JAKUB BARTOŠ
Napsali o nás

Písecká radnice žádá o dotaci 20 milionů korun na dva projekty.

Pokud bude úspěšná, využijí obyvatelé města novou lávku i cyklostezku na podzim.

PÍSEK / Již za pár týdnů odstartuje stavba lávky, kterou obyvatelé Písku řeší již několik let. Propojit má lokalitu Hradiště a průmyslovou zónu. Původně plánovaný začátek prací se posunul, protože první dodavatel nepodepsal z kapacitních důvodů smlouvu. Teď by mělo být hotovo v září. Kromě toho chce radnice ve stejné lokalitě postavit cyklostezku a chodník. Záležet ale bude na udělení dotace. Cyklostezka, chodník i lávka mají zajistit bezpečnější cestu pěším i cyklistům do zaměstnání, škol nebo úřadů. Celá akce je rozdělena na dva objekty.

            „První je cyklostezka, která povede kolem sportovišť mezi hřištěm s umělou trávou a železniční tratí k hotelu Cadillac, kde se napojí na stávající cyklotrasu do průmyslové zóny. Na pravém břehu Otavy její trasu bude určovat cyklostezka vedle areálu Jitexu, pod železniční tratí se pak napojí na cyklocestu vedoucí na Hradiště,“ popisuje Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje.

Výběrové řízení na dodavatele stezky a chodníku bude vypsáno v únoru. Cena stavby včetně technického zajištění a inženýrské činnosti vychází na 13,5 milionu korun.

            Podmínkou pro zahájení prací je ale získání dotace. „Město Písek podalo na první etapu projektu žádost o dotaci ve výši 20 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud budeme úspěšní, pokryjí dotační prostředky 90 procent výdajů na cyklostezku a přes 14 procent výdajů na lávku,“ uvádí místostarosta Josef Knot.

            Zda město finanční podporu získá, bude jasné v dubnu. Když bude úspěšné, měla by být cyklostezka hotová v říjnu.

  „Pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele cyklostezky je však nutné mít akci krytou rozpočtem. Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání proto schválilo zařadit částku 13,5 milionu korun do rozpočtu na rok 2018 na případné předfinancování stavby. S padesáti miliony na stavbu lávky rozpočet již počítá,“ vysvětluje tisková mluvčí radnice Irena Malotová.

            Stavba lávky přes řeku Otavu měla začít loni na podzim. Podle radnice ale došlo ke zpoždění, protože první dodavatel nepodepsal z kapacitních důvodů smlouvu. „Nyní je smlouva podepsaná a předává se staveniště. Začne se stavět, až to dovolí počasí, což by mohlo být v březnu. Ukončení je naplánováno na září nebo říjen,“ říká Malotová. Zhotovitelem lávky za více než 48 milionů korun bude společnost Metrostav, která v opakovaném výběrovém řízení nabídla nejvýhodnější cenu. Návrh vytvořil ve svém ateliéru Josef Pleskot. Rodák z Písku patří mezi nejznámější osobnosti české architektury. V roce 2014 získal za návrh centra Svět techniky v Ostravě ocenění Architekt roku. „Místo je pro přemostění mimořádně vhodné, protože už dávno tudy vedl brod. I samotný jez znamená určitý zásah do řeky. Hlavní jsou fenomény potvrzující toto spojení, vztah ke kostelu svatého Václava, na druhé straně k domnělému hradišťskému opidu a skvělé výhledy na panorama historického centra a děkanský kostel. Směrem zpět je široká klidná řeka, zalesněné svahy,“ popsal loni Pleskot.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav