Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • O obchodní a administrativní centra v Česku je stále velký zájem. Prémiových nemovitostí je ale nedostatek

O obchodní a administrativní centra v Česku je stále velký zájem. Prémiových nemovitostí je ale nedostatek

20. 12. 2017
zdroj: iHNed.cz Martina Marečková
Napsali o nás

Objem peněz, které letos investoři v Česku utratili za komerční reality, meziročně poklesl více než o desetinu.

Zájem investorů o výnosové nemovitosti nepolevuje, ale problém je v tom, že na trhu se značně vyčerpala nabídka.

Příští rok proto dojde k dalšímu ochlazení, investoři by v Česku mohli podle odhadů zobchodovat nemovitosti za 2,4-2,5 miliardy eur.

Za obchodní a administrativní centra a moderní průmyslové areály investoři v Česku letos utratili podle předběžných čísel více než 3,1 miliardy eur (v přepočtu 79 miliard korun). To je proti loňsku asi o desetinu méně. Uvedla to poradenská společnost Cushman & Wakefield. Konkurenční firma CBRE dospěla k číslu 3,3 miliardy eur.

Do konce letošního roku analytici už neočekávají uzavření dalších významných realitních transakcí.

 O ochlazení poptávky však zatím nelze mluvit. Investoři mají o nemovitosti, které jim zajišťují pravidelný příjem z nájemného, stále velký zájem. To, že nepolevuje, dokládají i čísla. Jak v loňském, tak i letošním roce se uzavřelo kolem 70 transakcí.

 3,1 mld. eur utratili investoři v roce 2017 za tuzemské komerční nemovitosti podle poradenské firmy Cushman & Wakefield. V loňském roce byla hodnota realitních transakcí 3,41 miliardy eur. Konkurenční CBRE uvádí za letošní rok číslo 3,3 miliardy eur oproti 3,7 miliardy loni.

 2,4 mld. eur Takovou hodnotu mají komerční nemovitosti v ČR, které by mohly být v roce 2018 prodány. Uvedla to společnost CBRE.

 Problém je ale v tom, že na trhu se značně vyčerpala nabídka. Velká část obchodních center a moderních skladových a výrobních areálů je totiž v rukou vlastníků, kteří v nejbližších letech nemají v úmyslu prodávat. Patří mezi ně CPI Property Group českého podnikatele Radovana Vítka, skupina CTP v Česku žijícího nizozemského byznysmena Remona Vose a mezinárodní investiční společnosti, jako jsou Unibail-Rodamco nebo Prologis.

 "V roce 2017 přetrvával nedostatek prémiových komerčních nemovitostí," komentoval Jeff Alson, vedoucí investičního oddělení pro středoevropský region ve společnosti Cushman & Wakefield. "To pravděpodobně donutí investory se v následujících letech poohlédnout i po jiných aktivech v oblasti komerčních realit," dodal Alson.

 Uplynulý rok 2017 byl neobvyklý v tom, že majitele změnilo několik významných nákupních center. Vůbec největší realitní transakcí byl prodej nákupního centra Olympia Brno, které za odhadovanou cenu 374 milionů eur (v přepočtu přes deset miliard korun) koupila německá společnost Deutsche EuroShop. Nové vlastníky mají i pražská obchodní centra OC Letňany a Metropole Zličín.

Rok 2017 byl po loňském roce druhý nejúspěšnější z pohledu objemu peněz, které se v tuzemských realitách protočily. Příští rok dojde podle odborníků k dalšímu poklesu - podle společnosti Cushman & Wakefield se zobchodují komerční reality za 2,5 miliardy eur. K podobnému číslu došla konkurenční CBRE.

 "Momentálně monitorujeme téměř 40 transakcí v celkovém objemu přes 2,4 miliardy eur, které by se mohly uzavřít během roku 2018," píše se v nejnovější studii CBRE. Přetlak zájmu o prémiové nemovitosti může podle ní vést k dalšímu tlaku na snižování výnosů. Ty už v případě nejlepších administrativních center v Praze podle CBRE klesly v průměru na 4,85 procenta, u nejžádanějších tuzemských nákupních center pak spadly na 4,75 procenta.

 V příštím roce se bude nejvíce obchodovat s pražskými kancelářemi. Několik investičně zajímavých budov se dokončí na Pankrácké pláni. S plánem prodávat administrativní centra u stanice metra Palmovka se netají ani Metrostav Development. Pro investory by byla zajímavá i jinonická Waltrovka nebo karlínská Rustonka, kde jednu z budov obsadí americký Amazon.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav