• Úvod
  • Pro média

Tunel uspíší vlaky v celém kraji, bude třeba měnit řády

22. 1. 2018
zdroj: Plzeňský deník Region / Zpravodajství PAVEL KORELUS

O deset minut kratší cesta z Prahy do Plzně se promítne všude.

Plzeňský kraj – Na jedné straně je vyhlídka na kratší cestu mezi Prahou a Plzní, na straně druhé velké změny jízdních řádů v celém kraji, které novinka vyvolá.

Až u Plzně začnou v prosinci jezdit vlaky 4,1 kilometru dlouhým železničním tunelem, dopravou to pořádně zamíchá.

„Zprovoznění ejpovického tunelu se dotkne dopravy v Plzeňském kraji poměrně výrazně,“ říká ředitelka Plzeňského organizátora veřejné dopravy POVED Zdeňka Kmochová. „Mezi Rokycany a Plzní dojde ke zkrácení jízdních dob o deset minut, což bude mít dopady na dopravu ve velké části kraje s ohledem na skutečnost, že bude třeba upravit velké množství přípojů tak, aby i nadále fungovaly,“ dodává.

Jízdní řád se teď podle ředitelky začíná připravovat. „Konkrétní opatření a dopady není možné ještě přesně předvídat. Prosíme, aby cestující vyčkali zveřejnění návrhu jízdního řádu na začátku léta 2018. Ten mohou případně připomínkovat,“ říká Kmochová.

Ovšem problémů se už teď bojí například Milan Bauer ze Švihova. Pracuje v keramičce v Chlumčanech, odpolední směna mu končí ve 23 hodin, poslední vlak odjíždí o jedenáct minut později a stíhá ho jen tak tak. Jestli vlak přijede o deset minut dříve, nestihne ho. „Snažili jsme se, aby dotyčný úřad nám vlak posunul o pár minut na 23.15, ale marně,“ tvrdí.

Podle POVEDu by měl vlak nově jezdit opravdu ve 23 hodin. Problém je, že spoj je nově rychlík a ne osobní, takže ho už objednává Ministerstvo dopravy a Plzeňský kraj nemůže jeho jízdní řád ovlivňovat.

Na změny, které přinese zprovoznění tunelu, se POVED začal připravovat už vloni. Jeho pracovníci s dotazníky oslovovali cestující ve vlacích mezi Plzní a Rokycany a ptali se, odkud a kam jezdí, jestli přestupují... Také tyto výsledky mají pomoci při sestavování nového jízdního řádu.

Změny jízdních řádů v roce 2018

Nový jízdní řád železniční dopravy začne platit 9. 12. POVED jeho návrh zveřejní v červnu a lidé i obce pak budou moci podávat připomínky. Jedna změna je naplánována už na 10.6., ale nebude tak zásadní a půjde spíše o kosmetické úpravy.