​ S protézami šlape 2222 kilometrů

8. 8. 2017
zdroj: Vyškovský deník Vyškovsko PAVEL VIČAR

Při nehodě přišel o části obou nohou a na levé ruce mu zůstal jediný prst. Přes svůj handicap zůstal David Průša (na snímku) velkým dobrodruhem a cestovatelem.

Zapojil se proto do projektu Cesta za snem, součásti Metrostav Handy cyklo maratonu, který měl ve čtvrtek zastávku na zámku ve Slavkově u Brna na Vyškovsku.

Mladý závodník má oboustrannou bércovou protézu a postižení levé ruky. „Můj protetik se mi zmínil o tom, že má kamaráda, který shání někoho pro větší akci na kolech. Nakonec jsem dostal kontakt na Tomáše Hájského, kapitána Ottobock týmu. Sešli jsme se a hned se domluvili,“ vypráví rodák z Liberce.

Přes svůj velký handicap tvrdí, že se v ničem neliší od ostatních. „Jsem normální součást naší posádky. Jedu za tým poprvé a kluci se mě snaží šetřit, takže si opravdu nemůžu stěžovat. Jedině na počasí, ale to nikdo z nás neovlivní. Závod plánuji dojet celý,“ říká nezlomný sportovec.

Největší krizi zatím zažil na kolejích, kde havaroval a utrpěl odřeniny hlavně na rukou. „K závodu to ale prostě patří. Jsem hlavně rád, že mohu lidem ukázat, že člověk jako já, který má protézy, může závodit a nevzdává se,“ ujišťuje Průša.

Spolu s ostatními sedmi členy týmu věří, že závod dlouhý 2222 kilometrů dokončí v pořádku a dorazí až do cíle.