Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Praha vyhlásí tendr k metru D

2. 1. 2018
zdroj: E15 Praha Daniel Novák
Napsali o nás

Nejpozději na podzim má v Praze začít geologický průzkum předcházející výstavbě metra D. Hodnota tendru nebude daleko od jedné miliardy korun.

Stavební firmy se v nejbližší době poperou v Praze o zakázku na geologický průzkum připravované trasy metra D.

Tendr vyhlásí Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) ještě v lednu. Cílem je, aby se nejpozději v říjnu začalo pracovat.

            „Hodnota geologického průzkumu je kolem 900 milionů korun,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel DPP Martin Gillar. Celková investice na výstavbu první části déčka v úseku Pankrác–Písnice má být kolem čtyřiceti miliard korun.

            Geologický průzkum odstartuje v oblasti stanic Pankrác a Olbrachtova. Právě tento úsek metra se začne stavět jako první. Získání stavebního povolení na průzkum očekává dopravní podnik ještě v prvních dvou měsících letošního roku.

Stavební firmy se už na zakázky kolem nové linky podzemní dráhy těší. „Na avizované zahájení výstavby nové trasy metra linky D se dlouhodobě připravujeme.

Účast v tendru na průzkumné geologické práce zvážíme podle zveřejněných podmínek,“ uvedl mluvčí české pobočky společnosti Hochtief Michal Talián. Metrostav, který je dalším horkým kandidátem na zakázky pro metro D, kvůli konkurenci svůj zájem nekomentoval. Zahájení výstavby samotného metra se očekává v roce 2019, dokončení o čtyři roky později. Včasnějšímu startu celého projektu zabránily problémy s výkupem pozemků. Dopravní podnik kvůli zákonným omezením nedokázal většině majitelů nabídnout dostatečně lákavé ceny.

            Dopravní podnik proto v současnosti finišuje tendr na vytvoření společné firmy se soukromým developerem, která by měla mít základní kapitál kolem šesti a půl miliardy korun. Developer by tak měl poskytnout na výkupy parcel dostatečně velký kapitál.

Na oplátku získá právo na zástavbu kolem budoucích stanic.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav