Metrostav Handy Cyklo Maraton 2017

11. 9. 2017
zdroj: Moravskokrumlovské noviny

aneb z Prahy do Prahy okolo České republiky s výjezdem do Německa

O nejdelším cyklistickém závodu v Česku a týmu AZ – Pokorny v něm jsme psali už v minulých ročnících. Ten letošní startoval 1. srpna 2017 od Břevnovského kláštera v Praze. Naši vítězové loňského ročníku připravili svým fanouškům, ale i rivalům několik novinek a překvapení. Prý chlapy viděli na startu, ale kde jsou…ve startovní listině AZ – Pokorny není. Změna názvu z AZ – Pokorny na Flexira Cycling Team mnohým členům dalších týmů zamotala hlavu. A někteří z nich kluky viděli zase až v cíli - moc šancí na předjetí nikomu nedali.

Další změnou byla kategorie. Z osmičlenného týmu (vlivem čerstvých přírůstků do rodin, či očekávání právě v termínu závodu) tým zeštíhlel na pouhé 4 členy. Flexira Cycling Team startoval s krásným číslem 1 ve složení: Petr Pokorný, Vítězslav Stix, nováček Jiří Ludvík a na handbiku již tradičně Miloš Bauer.

Jelo se non-stop, ve dne v noci, bez zastavení, štafetově ve 4 nebo 8 členných týmech, kdy každý musel mít mezi sebou nejméně jednoho člověka s postižením. Týmy se zároveň stávají patrony člověka, který se po nemoci či úraze teprve učí se svým handicapem žít.

Naším letošním patronem se stal Jakub Beníšek. Dvacetiletý mladý muž z Vyškova, kterého před třemi roky na vozík posadila právě nehoda na kole. Kuba je od přírody introvert, ale bojovník, se stálým lehkým úsměvem na rtech. Snaží se zdokonalovat v samostatnosti a soběstačnosti a letošní září pro něj bude náročné - chce si udělat autoškolu a začít studovat novou školu pro získání dalšího uplatnění v životě. Budeme mu držet palce.

Jak už jsme psali, kluci na trať dlouhou 2 222 km napříč všemi čtrnácti kraji a dvaceti danými průjezdními body, zůstali čtyři. A přesto, že změnili kategorii a ujeli každý jednou takovou vzdálenost, šlapalo vše jak na drátkách a oni opět zvítězili na celé čáře v čase 75 hodin a 43 minut. A pokud by se snad chtěli srovnávat s 8 člennými týmy, což vlastně ani nejde, získali 5. nejlepší čas v pořadí 34 týmů.

Velký dík patří bývalým členům týmu (Radek, Lukáš, Radomír), kteří se aktivně zapojili do přípravy i realizace samotného závodu a využili vlastní zkušenosti z předchozích ročníků. Poděkovat musíme Liborovi, Jirkovi a Marianovi, kteří provedli karavan bez větších nesnází až do cíle a poskytovali klukům zázemí při odpočinku. Dále pak řidičům doprovodného vozidla, kteří se po dvou střídali v navigaci a řízení (Květoš, Jerry, Honza, Marek). A pak samozřejmě rodinným příslušníkům a fanouškům týmu, kteří zpříjemňovali klukům chvíle na trase v podobě laskomin či pouhou svojí přítomností a povzbuzováním, a to je „nakoplo“ k dalším výkonům. Aktivně fandil Kuba - náš letošní patron, Hanka s rodinou – patronka minulého ročníku, Lukáš – patron předminulého ročníku přijel kluky podpořit na start, Pavel - náš první patron a právoplatný člen dvou minulých ročníků fandil s rodinou na FB. To vše byly okamžiky, které byly živnou půdou a energií po celé čtyři dny závodu. Při pátečním vyhlašování výsledků na pražské Kampě, zajímavých rozhovorech, předávání poukazů s finanční podporou na pomoc potřebným a celodenním programu všichni vyzařovali štěstí a pohodu. Sešla se nás pěkná řada. Náš patron Kuba byl ve stálém obležení dětí i ostatních účastníků a prožili jsme příjemný víkend v matičce Praze.

Vše je to o kamarádství, společném dobrodružství, týmové souhře mezi lidmi s handicapem a bez něj, o radosti ze sportu, o překonávání sebe sama. Bez bariér, bez předsudků, jako jeden tým! Cyklo Handy Maraton je prý návykový, tak uvidíme, co nás fanoušky čeká příští rok. Bude dost příležitostí se vidět a něco vymyslet. Již za 3 týdny se všichni i s rodinami sejdeme v Doksech u Máchova jezera a tuším, že už tam se začnou „kout” plány na další rok. Přeji krásný zbytek léta Za Flexira Cycling Team Míša Pokorná