Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Lávka bude muset u řeky šplhat vzhůru

11. 9. 2017
zdroj: Českobudějovický deník Českobudějovicko / Jižní Čechy (win)
Napsali o nás

Pro cyklisty se připravuje také nová trasa směrem na západ od Českých Budějovic.

České Budějovice – Minulý týden převzala obec Planá od Státního pozemkového fondu komunikace, které vedou k budoucí lávce přes Vltavu. Díky tomu se včera mohla uzavřít dohoda s Metrostavem, který bude lávku stavět, o budoucím využití cest. Teoreticky už je tedy stavba lávky připravena a příští týden by měla akce začít.

            Stavba lávky o délce 39 metrů přitom nebude úplně jednoduchá. Levý břeh Vltavy je totiž u TJ Meteor o několik metrů níže než pravý. Podle náměstka primátora Petra Holického budou proto vybudovány k lávce přístupové rampy.

V rámci levé rampy bude vložen další ocelový mostní objekt dlouhý 17 metrů. Celá akce má vyjít na 19,5 milionu korun.

            „Stavba je zásadní pro pokračování cyklostezky směrem na jih. Do centra Českých Budějovic se tak na kole dostanou i lidé z Boršova nad Vltavou, Homolí a Plané,“ upozorňuje na hlavní přínos lávky Petr Holický. Podle starosty Plané Tomáše Pintéra se nyní Planá a další obce připravují na výkupy potřebných pozemků, aby cyklisté mohli po bezpečnějších cestách pokračovat i za Planou.

            Nová cyklotrasa se plánuje i směrem na západ od jihočeské metropole. Má vést přes Branišov a Dubné až do Holašovic. Teprve se ale upřesňuje trasa a začátek realizace se odhaduje nejdříve na příští rok.

            Z Českých Budějovic už se pracuje třeba i na cyklostezce na Včelnou. Zatím ale bude končit jen na dohled od Včelné. Čeká se totiž na takzvanou jižní tangentu, kterou má cyklostezka křížit. Tangenta je ale teprve ve fázi příprav stavby.

***

Ocelový oblouk Nosnou konstrukci chystané lávky u TJ Meteor tvoří ocelový oblouk s dolní mostovkou, délka přemostění je 39 metrů. Opěrné stěny budou železobetonové. K lávce povedou rampy, protože jsou zde různě vysoké břehy. Česká 

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav