Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Tříletý rekord. Investoři zadali veřejné zakázky za 182 miliard

Tříletý rekord. Investoři zadali veřejné zakázky za 182 miliard

10. 9. 2017
zdroj: euro.cz Byznys
Napsali o nás

Veřejní investoři v Česku zadali do konce července firmám 15 988 zakázek za 182 miliard korun. Jejich hodnota vzrostla meziročně o 91 procent. Počet se zvýšil o 174 procent a byl nejvyšší za poslední tři roky. Hodnota vyhlášených výběrových řízení meziročně klesla zhruba o desetinu na 172,5 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

„Výrazný nárůst objemu veřejných investic do jisté míry souvisí i s proinvestiční politikou vlády a volbami. Růst veřejných investic je vidět zejména ve stavebnictví, kde se podařilo oživit sektor a vrátit jej k růstu,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

K odvětvím s největším podílem veřejných zakázek patří dlouhodobě stavebnictví. Na konci července na stavebnictví připadaly téměř dvě pětiny ze všech zadaných zakázek. Za sedm měsíců letošního roku bylo v Česku zadáno osm velkých stavebních zakázek s cenou nad miliardu korun. Největší byla rekonstrukce rozvodny Kočín u Jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje.

Stavby za miliardy.Hodnota veřejných stavebních zakázek vzrostla o polovinu

Mezi další velké zadané stavební zakázky patří stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas nebo rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze za 1,27 miliardy korun pro společnosti Hochtief, Strabag Rail a Avers. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.

Počet vypsaných veřejných zakázek se v prvním pololetí meziročně snížil o 17 procent na 4565, jejich hodnota klesla zhruba o desetinu na 172,5 miliardy korun.

Největší výběrové řízení za 4,6 miliardy korun v červenci vypsalo ministerstvo vnitra na poskytování služeb komunikační infrastruktury veřejné správy. „Oblasti veřejných zakázek by velmi pomohlo plánování investic. Stále jsme svědky toho, že v jednom roce se staví v daném segmentu tak, že ani nejde sehnat potřebné kapacity. A ve druhém roce investice spadnou na třetinu. Na takovou houpačku bohužel neumíme reagovat,“ dodal generální ředitel BAK stavební společnost Radek Mrázek.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav