Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Polovina mostu je vybetonovaná. Směs tlačily do výšky tři speciální pumpy

Polovina mostu je vybetonovaná. Směs tlačily do výšky tři speciální pumpy

25. 9. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Kraj Plzeňský (pek)
Napsali o nás

Zhruba polovina nového severního železničního mostu plzeňského hlavního vlakového nádraží v Plzni je vybetonovaná. Druhá část, ta směrem do centra, přijde na řadu do dvou týdnů. „V sobotu v pět hodin ráno byli všichni na místě, v půl sedmé začala samotná betonáž. Kolem osmé hodiny večer pumpy vytlačily poslední beton na místo,“ uvedl včera ředitel 2. stavby plzeňského železničního koridoru Jan Zemánek z firmy Metrostav.

Pod bedněním mostu celou sobotu stály tři speciální pumpy na přepravu betonu do výšek. K nim po celý den najížděly jeden domíchávač za druhým a zásobovaly je téměř tekutou betonovou směsí. „Takové práce se musí dělat bez prostojů. Původně jsme plánovali dvě pumpy na dopravu betonu, nakonec jsme raději použili tři,“ řekl Zemánek. Domíchávače dovezly přibližně 350 krychlových metrů betonové směsi. Podobný objem bude zapotřebí i na druhou část mostu. Ředitel výstavby včera naznačil, že po zkušenostech z víkendových prací by se betonování zbývající části mostu možná mohlo obejít bez několikadenního zastavení tramvajového provozu u hlavního vlakového nádraží. „Čekali jsme, jak bude betonování probíhat. Vypadá to, že druhá část mostu by se mohla betonovat za plného provozu,“ naznačil Jan Zemánek. Tramvaje se ale zastaví zhruba měsíc po druhém betonování, až budou stavbaři sundavat bednění. Zhruba měsíc potřebuje beton k takzvanému vyzrání. Podle harmonogramu prací by v prosinci měl po novém mostě projet první vlak. V příštím roce stavbaři zboří starý a postaví u nádraží nový jižní most. Stavbaři musí otevřít Mikulášskou ulici pod mosty pro dopravu do konce srpna příštího roku. K tomu se zavázali ve smlouvě.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav