Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Včelnou spojí stezka

28. 9. 2017
zdroj: 5plus2 Titulní strana LUKÁŠ MAREK
Napsali o nás

Most i lávka, stezky i pruhy se právě stavějí v Českých Budějovicích pro cyklisty. Dostanou také další pumpu a nové kolostavy.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Na více bezpečí při jízdě a také komfortu se mohou v následujících týdnech a měsících těšit stovky českobudějovických cyklistů, ale i těch z okolních obcí. Ať už jedou od Včelné, Rožnova nebo ze Suchého Vrbného do centra a zase zpátky.

            Vybrané firmy začaly na konci léta a na začátku podzimu s pracemi hned na několika místech. Na očích je třeba stavba další části cyklostezky u lávky v Pětidomí za nákladovým nádražím. „Dnes tam končí stezka vedoucí podél zanádražky z Hodějovic a Mladého předčasně. Pak musí člověk přejet na silnici a po chvíli se zase vrací na stezku nebo přejíždí lávkou do centra. Je to pro nás nepříjemné a stejně tak může být i pro řidiče aut,“ uvědomuje si jeden z pravidelných českobudějovických cyklistů Jan Rotbauer.

            Jím popisovaný stav se brzy stane minulostí. V polovině září se tam začal budovat nový úsek o délce zhruba 200 metrů. Ten dostane cyklisty bezpečně až ke zmíněné lávce. Hotovo by mělo být do konce listopadu. „Místo bude po dobu prací průjezdné, ale řidiči musejí dbát na zvýšenou opatrnost, protože došlo ke zúžení jednoho jízdního pruhu,“ upozornila mluvčí radnice Jitka Welzlová.

Zlepšení mohou očekávat i lidé na kolech, kteří jezdí z východní části města, především ze Suchého Vrbného do centra. Město po nedávném otevření stezky a úpravách křižovatek v Průmyslové ulici pokračuje ve stavbě trasy dál směrem k řece Malši.

            Pracuje už se také na rohu Novohraské a Alešovy, kde vznikne přechod s cyklopřejezdem a dojde tím k propojení stezek a tras až do Průmyslové ulice. Také se posune stávající zastávka MHD v Novohradské, kde bude nový přístřešek. A nová bude i lávka přes Mlýnskou stoku, která dostane ocelobetonovou konstrukci. „Celková investice představuje částku 7,2 milionu korun,“ navázal Holický. I v těchto místech v širším centru Budějovic musejí řidiči dočasně počítat s řadou menších omezení v dopravě a částečných uzavírek, které potrvají až do poloviny prosince.

            A na jihu města už někteří cyklisté začali využívat zbrusu novou cyklostezku vedoucí z Rožnova směrem ven z města ke Včelné a naopak. V budoucnu by se měla dostat přímo až na Včelnou. To se však stane pravděpodobně až po vybudování takzvané jižní tangenty, která bude stezku křížit z východu na západ.

            V Rožnově se zároveň buduje ještě další stavba pro pěší a cyklisty. Je to most přes Vltavu u sportovního areálu TJ Meteor. „Délka přemostění je 39 metrů. Na povrchy nájezdových ramp bude použita betonová dlažba a živice. Podél bude umístěno ochranné zábradlí. Součástí je rovněž vodorovné a svislé dopravní značení,“ uvedl Holický. Most buduje Metrostav a vyjde na 19,5 milionu korun. Hotovo by mělo být na jaře příštího roku. „Stavba je zásadní pro pokračování cyklostezky směrem na jih. Do centra Českých Budějovic se tak na kole dostanou i lidé z Boršova nad Vltavou, Homolí a Plané,“ dodal Holický.

            A v centru už si cyklisté pravděpodobně všimli, že u Jihočeského divadla jsou čtyři nové kolostavy. „Další dva necháme osadit před vlakové nádraží a jeden v Jeronýmově ulici,“ spočítal náměstek primátora Petr Podhola. A ještě upozornil, že město přidá do ulic druhou cyklopumpu. „První je u plovárny a je velice frekventovaná. Proto v nejbližších dnech chystáme umístit další za téměř čtyřicet tisíc korun k dětskému hřišti v Plzeňské ulici,“ dodal náměstek.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav