Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Viadukty nebo rekonstrukce radnice. Architekti ocenili nejkrásnější stavby roku 2017

Viadukty nebo rekonstrukce radnice. Architekti ocenili nejkrásnější stavby roku 2017

4. 10. 2017
zdroj: ct24.cz Domácí spicakovak
Napsali o nás

Stavbami roku 2017 jsou silniční viadukty u Opavy, rekonstrukce radnice a knihovny v Kardašově Řečici, úprava Tyršových sadů v Pardubicích, přestavba kotelny na sídlo Bosche v Praze a úpravy Galerie moderního umění v Hradci Králové. V hlasování veřejnosti zvítězila radnice v Kardašově Řečici. Titul Zahraniční stavba roku získaly vodní dílo Želiezovce v Levicích na Slovensku a budova Warsaw Spire v polském hlavním městě.

„Porotci neměli vždy jednotné názory, ale diskusí jsme se většinou dostali k jednomyslnému závěru. Stavby, které získávají titul, si o to tak nějak řeknou samy. Svou jasností, osobitostí, suverenitou,“ uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková. Výsledky 25. ročníku vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

 „Klasicistní budova radnice a knihovny v Kardašově Řečici je povedenou ukázkou toho, že i z téměř dvě stě let staré stavby se může stát díky správně řešenému projektu moderní, uživatelsky komfortní a energeticky velmi úsporná budova,“ dodala Sedláková. Budova v Kardašově Řečici s náskokem vyhrála i u veřejnosti, která hlasovala na internetu ještě pár hodin před udělováním cen.

Do 25. ročníku soutěže Stavba roku přišlo 52 přihlášek, o 13 méně než v předchozím rekordním roce. Podle porotců je to z velké části způsobeno poklesem českého stavebnictví v loňském roce.

 Osmičlenná odborná porota z nich nominovala 15 staveb v Česku a tři v zahraničí.

 Titul mohly získat nové i rekonstruované budovy, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla.

Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování do konce letošního května.

 Letos byla počtvrté vyhlášena Zahraniční stavba roku. O titul se mohou ucházet stavby, které realizovaly české firmy. Zvítězily stavba vodního díla Želiezovce ve slovenských Levicích provedené firmou Metrostav a stavba výškové budovy Warsaw Spire ve Varšavě od firmy AGC Flat Glass Czech.

       Architektem roku je Kateřina Šedá za „to, co není architektura“

Dva silniční viadukty přes údolí potoků Hrabyňka a Kremlice u Opavy na silnici I/11 měří 327, respektive 526 metrů. Porota ocenila nápaditě řešenou konstrukci ocelobetonových nosníků se zřetelem k citlivému posazení do přírodního rámce.

 V případě úprav Tyršových sadů v Pardubicích porota udělila cenu za vytvoření přitažlivého rekreačního prostoru se zřetelem k vodohospodářským stavbám, stejně jako ke kompozici zeleně.

 Přestavbu bývalé kotelny v pražských Radlicích na sídlo firmy Bosch označila porota za nejlepší průmyslovou stavbu. Důležité pro ni bylo zachování původních konstrukcí.

Rekonstrukce Galerie moderního umění v  Hradci Králové zaujala provozně i stavebně nápaditou proměnou bývalého bankovního domu na soudobé muzeum se zřetelem k nové skladbě prostor.

„Úroveň rekonstrukcí je to nejlepší, co v oboru stavebním máme. Vyžaduje to velikou skromnost od tvůrců a respekt k tomu, co historie přinesla. V Česku existuje dlouhá tradice řemesla i zkušeností, jak s rekonstruovanými stavbami zacházet. A je to vidět.“

             Jan Fibiger

            předseda rady soutěže Stavba roku

 

Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR získala Residence Garden Towers na pražském Žižkově se 700 byty od developerské firmy Central Group. Svaz ocenil využití zanedbávaného brownfieldu a přeměnu Olšanské ulice, která měla do té doby čistě administrativní charakter. Byty postavil Metrostav zhruba za dvě miliardy korun. Cenu Státního fondu dopravní infrastruktury obdržel silniční obchvat Velemyšlevse a přemostění Chomutovky v okrese Louny od firmy Silnice Group.

V Praze se rovněž udělovalo stipendium pro mladé architekty. V pořadí třetím držitelem podpory Kaplicky Internship se stal Miroslav Strnad z VUT v Brně. V následujících měsících se vydá získat zkušenosti do Londýna na tříměsíční stáž do architektonického studia Allies and Morrison.

 Zakladatel studia architekt Robert Allies byl členem poroty, která o udělení ceny rozhodovala. Před vyhlášením výsledků ceny, která nese jméno architekta českého původu Jana Kaplického, Allies v pražském centru DOX přednášel.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav