Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Češi postaví v Norsku most za miliardu. Metrostav vyhrál soutěž o přemostění fjordu

Češi postaví v Norsku most za miliardu. Metrostav vyhrál soutěž o přemostění fjordu

9. 10. 2017
zdroj: e15.cz Doprava a logistika
Napsali o nás

Čeští stavaři se ve Skandinávii za uplynulých deset let dobře etablovali. Po tunelech pro metro či automobily nyní získal Metrostav zakázku na výstavbu prvního mostu. Ve Skandinávii je z českých hráčů aktivní rovněž Subterra či tuzemská pobočka společnosti Skanska.

 

Metrostav reaguje na nedostatek infrastrukturálních zakázek na českém trhu a snaží se prosadit v zahraničí, mimo jiné ve Skandinávii. Čerstvé vítězství zaznamenala stavební firma v Norsku.

 "Na konci minulého týdne jsme dostali akceptační dopis od Statens Vegvessen na zakázku stavby prvního mostu v Norsku. Na jaře příštího roku zde začneme stavět 730 metrů dlouhý most přes fjord. Součástí zakázky za miliardu a půl je kromě mostu i silniční přeložka a tříkilometrový tunel," uvedl Jiří Mosler, technický náměstek ředitele divize 5, která se v Metrostavu specializuje na tunely a dopravní infrastrukturu.

Celková hodnota zakázky je 2,2 miliardy českých korun a nabídku podával Metrostav ve sdružení s norským partnerem Bertelsen and Garspestad (BG). Na norského partnera tak připadá 0,7 miliardy korun.

Metrostav zvítězil s nejlepší cenovou nabídkou, kde cena byla jediným kritériem soutěže. Metrostav působí ve Skandinávii od roku 2006 a jen v Norsku se jedná o čtvrtou stavbu, kterou tam bude firma realizovat. První norský tunel na přeložce silnice FV 337 podél jezera Veitastrondavatnet ve středním Norsku je v provozu od prosince minulého roku a slouží jako protilavinové opatření.

Mosty přes fjordy však nepředstavují jediné velké norské infrastrukturní projekty. Do roku 2035 chtějí mít tamní úřady v provozu unikátní podvodní tunel, který by vedl jen několik metrů pod hladinou. Náklady na projekt jsou v současnosti vyčísleny na 25 miliard dolarů.

"V podmínkách, jaké v Norsku panují, je ale náročné postavit i standardní most," říká pro Forbes.com Laurie Winklessová, která působila sedm let v britské Národní fyzikální laboratoři. "Takové stavby musejí odolat prudkým větrům a korozivnímu mořskému ovzduší," doplnila Winklessová.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav