Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Národní muzeum otevře už za rok

12. 10. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Praha Martin Bajtler
Napsali o nás

V historické budově muzea finišují památkářské práce. V lednu započnou úpravy interiérů

PRAHA Za rok čekají Prahu oslavy ke stoletému výročí vzniku republiky. Při stejné příležitosti by mohli lidé poprvé po osmi letech opět vkročit do historické budovy Národního muzea. Rekonstrukce, která začala po dlouhých přípravách před dvěma lety, se totiž blíží ke konci.

            „Stavba postupuje dobře, takže bychom měli dodržet termín a 28. října 2018 přivítat návštěvníky v opravené budově,“ uvedl během včerejšího kontrolního dne generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Za rok se lidé budou moci podívat do dvorany panteonu a části sálů. Stálé expozice se zpřístupní zhruba v polovině roku 2019.

            V současné době restaurátoři v historické budově dokončují památkářské práce. Čistí se například zdivo ve vstupní dvoraně budovy, které má evokovat mramor. V porovnání s dřívějším stavem budou stěny o poznání světlejší. „Postupně očišťujeme šelakové nátěry, které se v minulosti nanášely při opravách a postupem času ztmavly,“ vysvětluje ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková s tím, že by se měl vzhled budovy co nejvíc přiblížit původní podobě z roku 1891. Světlejší bude také fasáda muzea.

            „Z pohledu památkové péče jde o nejkomplikovanější a nejsložitější obnovu v dějinách. Snoubí se tu potřeba uchování hodnot, ale také nutnost nastavení moderních technologií, aby Národní muzeum bylo srovnatelné se světovými muzei,“ říká Goryczková.

            Dělníci nyní zahájí také instalaci technologických částí budovy. „Začátkem příštího roku se pak budeme věnovat čisticím pracím a interiérovým úpravám,“ doplňuje Lukeš.

 

Kopuli rozzáří zlacení

 

V průběhu rekonstrukce objevili restaurátoři také několik artefaktů, o kterých se doposud nevědělo.

            „Pro návštěvníky bude velmi zajímavý například vnitřek kopule panteonu, kde se průzkumem dodatečně objevilo zlacení, které kopuli rozzáří,“ dodává ředitelka Národního památkového ústavu. V samotné kopuli by po otevření měla být letní kavárna s výhledem na Prahu a prostorem pro vernisáže.

            Další návštěvnické prostory vzniknou také v ostatních částech muzea. „Budovu postavil architekt Josef Schulz pro muzejní účely velmi dobře, ale nyní bylo potřeba ji zmodernizovat pro současné návštěvníky,“ říká ředitel Lukeš.

            K tomu mají sloužit především dvě zastřešená nádvoří. První z nich už prosklenou střechu má a bude plnit funkci experimentálního muzea. „Bude to taková dvorana pro velkorozměrné exponáty a lidé si tam budou moci vyzkoušet, jak fungují zákonitosti přírody,“ popisuje Lukeš.

            Druhé nádvoří zatím střechy nemá, ale už získalo vyvýšenou podlahu, pod kterou budou ukryté garáže. Na tomto nádvoří by měla být kavárna s knihkupectvím, do které budou mít návštěvníci přístup i bez vstupenky. „Tím se celé přízemí muzea rozšíří na jeden velký prostor, který tvoří slavnostní panteon, a navíc i tato dodatečná prostranství,“ dodává Lukeš.

 

Názorný příklad kvalitní rekonstrukce

 

Konkrétní rozmístění stálých expozic zatím ještě není vyřešené. „Jsme ve fázi, kdy jsme vybrali architekty přírodovědecké části, na které se už začíná pracovat, a také architekty centrálního orientačního systému. Do měsíce vybereme i autory historických expozic,“ upřesňuje Lukeš.

            Už teď je však jasné, že přírodovědné exponáty se vrátí do pravé části muzea a do jeho levé části se nastěhují historické expozice. Ty budou navíc zasahovat i do nové budovy muzea, kam bude umístěna historie 20. století.

            Zatím bylo za rekonstrukci historické budovy Národního muzea zaplaceno více než 600 milionů korun z celkového rozpočtu, který činí 2,3 miliardy. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) jde o názorný příklad, jak by měla vypadat kvalitní rekonstrukce národní kulturní památky. „Stavba je fascinující sama o sobě a je postavena velice kvalitně. V některých detailech však bude po rekonstrukci ještě krásnější než v době svého vzniku,“ uvádí Herman.

            První výstava, kterou Národní muzeum chystá na slavnostní otevření v říjnu příštího roku, provede návštěvníky historií dvacátého století a soužitím Čechů a Slováků ve společném státě od vzniku republiky až po rok 1989.

            „Nebude jen politická, ale i trochu retro. Chceme ji postavit na osobních příbězích lidí,“ popisuje Lukeš. Zároveň bude historická budova hostit také výstavu k výročí dvou set let existence Národního muzea.

 

***

 

Fakta Oprava Národního muzea * Poslední návštěvníci vstoupili do historické budovy Národního muzea 7. července 2011. Poté začalo stěhování sbírek do depozitáře v Horních Počernicích. Ve velkém sále zůstala jen kostra plejtváka myšoka. * Soutěž na firmu, která muzeum zrekonstruuje, začala o dva roky později a od října 2014 byl známý vítěz – Sdružení M-P-I Národní muzeum (společnosti Metrostav, Průmstav a IMOS Brno). Začátek oprav se ale zdržel kvůli odvolání dvou účastníků tendru. * Rekonstrukce tedy započala až v červenci 2015. * Původně měly z fasády budovy zmizet stopy po střelách při ostřelování muzea sovětskými vojáky v roce 1968. Rekonstrukce je ale zachová.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav