Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Při otevření IGY centra ucpal dav lidí chodník i halu

3. 11. 2017
zdroj: Mladá fronta DNES Jižní Čechy Lukáš Marek
Napsali o nás

ČESKÉ BUDĚJOVICE První nedočkavci zabírají ta nejlepší místa u hlavního vchodu s hodinovým předstihem. Když je 15 minut do slavnostního otevření nového IGY centra, chodník na Pražské třídě v Českých Budějovicích je absolutně neprůchodný. Ucpal ho přibližně pětisethlavý dav lidí a přicházejí další.

            Nejvíce je na místě studentů, následují maminky s dětmi a senioři. Hlavně ti, kteří zrovna nemusí být v práci. Úderem 11. hodiny se brána otevírá, masa se dá do pohybu a zcela zaplňuje vstupní halu. Sem tam zazní i pár sprostých slov, ať se návštěvníci netlačí, ale jinak jde vše plynule. Než se ale všichni procpou dovnitř, uběhne čtvrt hodiny a přicházejí další a další zvědavci. „Je až nad očekávání velký zájem. Jsem příjemně překvapený,“ hodnotil Jan Burian, mluvčí realitní a investiční společnosti CPI Property Group.

            Ta na přestavbu starého a vybudování nového IGY vynaložila tři čtvrtě miliardy korun. „Nyní je ještě vidět, že třeba není dokončený plášť a některé další věci. Úplně hotovo by mělo být v únoru,“ řekl Burian.

            Uvnitř nového objektu to však na první pohled vypadá, že už je hotové vše. Jen ještě nejsou v provozu všechny obchody. Mezi těmi otevřenými jsou prodejny elektroniky, textilu, ale i kavárna a řada dalších. „Trochu mi to připomíná pražské Palladium, tam je taky vidět z přízemí až nahoru,“ všimla si jedna z prvních zákaznic Martina Janečková. Využila volné hodiny ve škole a vyrazila na prohlídku s kamarádkami. Hodně návštěvníků pak zaujalo střešní parkoviště, odkud je zajímavá vyhlídka na Pražskou třídu, ale i nedaleký hotel Clarion.

            Celý komplex postupně nabídne 130 obchodů, kavárny, restaurace a celkem 700 parkovacích míst. Provoz včera odpoledne zahájilo také multikino. Vybrané filmy tam budou dnes a zítra stát 89 korun.

            V IGY se zákazníci také mohou dozvědět několik zajímavostí ze stavby. Na místě například stála vojenská zásobárna, jejíž počátek sahá až do roku 1742. Byl tam sklad proviantu i pekárna. Armáda bývalý objekt opustila v roce 1990 a vyhlásila na jeho obsazení soutěž, do které se tehdy přihlásila společnosti IGY a.s. Ještě dalších deset let však prostory sloužily jako tržnice a sbírala se razítka na potřebná povolení.

            Původní IGY funguje od podzimu roku 2004, po 13 letech tak dochází k jeho velkému rozšíření. Na novém IGY společnost Metrostav při hrubé stavbě použila osm tisíc kubíků betonu či 1 100 tun oceli. Společnost CPI má na Pražské třídě i další plány, v brzké budoucnosti chce rozšířit hotel Clarion. Přibude k němu velký kongresový sál, parkovací dům a na nich tři patra s pokoji. Hotovo má být do tří let.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav