Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavbařům teď zase chybí materiál

18. 10. 2017
zdroj: Haló noviny Z ekonomiky Ivan CINKA
Napsali o nás

Na trhu je v současné době nedostatek tepelně izolačních materiálů, jako je například minerální vata. V důsledku toho rostou i ceny stavebnin. Vyplývá to z ankety mezi velkými stavebními firmami. Některým z nich chybějí také zdicí materiály, například cihly.

»V současné době je nedostatek střešní minerální vaty. Termíny dodání jsou až v únoru 2018. Cenové hladiny jsou vysoké, když velká poptávka umožňuje výrobci nabízet materiál téměř beze slev,« řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Termíny dodání u ostatních tepelných izolací, jako jsou například stříkané pěny nebo pěnový polystyren, jsou podle něho čtyři až pět týdnů od objednání. »Standardní termín je zhruba poloviční,« dodal. Problém byl podle něho i u některých zdicích materiálů, například cihel nebo tvárnic, kdy někteří výrobci v létě ani nepřijímali objednávky. Mluvčí Hochtiefu Michal Talián sdělil, že na trhu je obecný nedostatek téměř veškerého stavebního materiálu. »Nejhorší situace je u izolačních materiálů, například vaty, a u zdicích materiálů, jako jsou třeba cihly. Nedostatku se snažíme čelit tím, že poptáváme dodavatele s dostatečným předstihem. Ceny stavebních materiálů stoupají dlouhodobě,« řekl Talián. Nedostatek izolačních materiálů, a to jak vláknitých, tak polystyrenu, potvrdil také mluvčí Skansky Marek Pšeničný.

            Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) uvedla, že jde z velké části o sezonní vliv, letos je však tento výkyv silnější než obvykle. Podle ní se situace na trhu s minerálními izolacemi zlepší až po Novém roce. »Na flexibilitě jednotlivých dodávek se negativně odráží to, že se u nás ve stavebnictví moc dopředu neplánuje. Výroba se naopak plánuje většinou v měsíčních a týdenních cyklech, tudíž je někdy obtížné reagovat na požadavky přicházející z trhu na poslední chvíli,« uvedla ředitelka AVMI Marcela Kubů.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav