Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Objem veřejných stavebních zakázek do října vzrostl o polovinu

Objem veřejných stavebních zakázek do října vzrostl o polovinu

19. 10. 2017
zdroj: tyden.cz Česko ČTK
Napsali o nás

Veřejní investoři v Česku letos do konce září zadali stavebním firmám 3949 zakázek za 98,4 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 49 procent, počet o 12 procent.

Veřejní investoři v Česku letos do konce září zadali stavebním firmám 3949 zakázek za 98,4 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně vzrostla o 49 procent, počet o 12 procent. Vyplývá to z údajů, které poskytla inženýrská společnost ÚRS Praha. Celkem 11 zakázek překročilo miliardu korun. Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR s 16,4 miliardy korun.

 

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby do konce září meziročně vzrostla o 53,4 procenta na 27,6 miliardy korun, na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, o 46,8 procenta na 70,8 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky byla 24,9 milionu korun, meziročně o třetinu více.

 

Celkem 11 zadaných zakázek překročilo miliardu korun. Největší zakázkou byla rekonstrukce rozvodny Kočín u jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje. Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. V celém loňském roce bylo miliardových zakázek sedm.

 

Veřejnou zakázku na stavební práce získalo do konce září přes 1100 firem. Největší objem patřil společnosti Eurovia, které veřejná správa zadala 174 zakázek za 3,72 miliardy korun. U dalších 180 tendrů za 6,48 miliardy korun bude mít podíl díky účasti ve sdružení s jinými firmami.

 

Hodnota nově vypsaných stavebních zakázek meziročně klesla o 55 procent na 81,8 miliardy korun. Podle ředitelky úseku inženýrské činnosti ÚRS Praha Petry Lupíškové Coufalové je hlavním důvodem vysoký počet vypsaných zakázek dopravní infrastruktury v září 2016. Od října tehdy začal platit nový zákon o veřejných zakázkách a zadavatelé se je snažili vypsat ještě podle starých a zažitých pravidel.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav