Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Peníze. 20 milionů za vstupné

24. 10. 2017
zdroj: Metro Brno ČTK
Napsali o nás

Brno dá 19 milionů korun Národnímu divadlu Brno a milion korun Filharmonii Brno na pokrytí výpadku ze vstupného kvůli rekonstrukci divadla. Řekl to primátorův náměstek Jaroslav Kacer. Město rekonstruuje divadlo za více než půl miliardy korun a soubory musí hrát v menších prostorách. Otevřeno má být v závěru příštího roku. Investici zkomplikoval nález azbestu, práce kvůli tomu potrvají déle a budou dražší. Zvýšení neinvestičního příspěvku oběma organizacím podpořili radní, schválit to musí ještě listopadové zastupitelstvo. „Obě částky pokryjeme z rezerv,“ uvedl Kacer. Divadlu i filharmonii se kvůli opravám snížily výnosy ze vstupného a současně zvýšily náklady, protože musí platit pronájem nebo vybavení náhradních prostor. Kacer doplnil, že divadlo i filharmonie jsou příspěvkovými organizacemi města, a proto musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Divadlu dalo Brno letos přes 300 milionů korun a filharmonii kolem 70 milionů korun.

            Zakázku na rekonstrukci divadla vyhrálo sdružení firem Metrostav, IMOS a OHL. Stavbaři převzali budovu divadla před začátkem letních prázdnin. Původně měli opravy provést ve 14 měsících. Hotovo mělo být po prázdninách v příštím roce, nález azbestu ale otevření posunul zhruba o dva měsíce a prodražil o několik milionů korun.

            Opravy mají za cíl rozšířit sociální zázemí, zmodernizovat prostory pro diváky i zaměstnance, jevištní technologie a také veškeré rozvody. Oproti původním plánům se stavebníci zaměřili také na střechu, která je ve špatném stavu.

 

Janáčkovo divadlo

 

Působí v něm zejména opera a balet Národního divadla Brno.

 

* Oba soubory v nadcházející sezoně čeká provizorium v Mahenově divadle spojené s prozkoumáváním nových míst vhodných k divadelní produkci. Týká se to například brněnského výstaviště.

 

* Janáčkovo divadlo se sálem pro 1383 diváků vzniklo v první polovině 60. let minulého století.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav