Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Historická radnice má konečně výtah

31. 10. 2017
zdroj: Právo Jihozápadní Čechy Ivan Blažek
Napsali o nás

Plzeňský historický skvost, radnici na náměstí Republiky, protnul moderní výtah. Pomůže hlavně imobilním občanům, kteří se konečně bez větších problémů dostanou do obřadní síně nebo do sněmovního sálu, v němž zasedá zastupitelstvo.

Výtah už je hotový a zkolaudovaný, veřejnosti ale začne sloužit teprve za měsíc. Metrostav, který s cenou 17,49 miliónu korun vyhrál výběrové řízení na zmíněnou přestavbu, během listopadu ještě dokončí práce sahající nad rámec původní zakázky – upraví nový přístup z mázhausu k nástupním dveřím zdviže v přízemí budovy.

            „Zastupitelé se svezou až na prosincové jednání. Radnice vydržela bez výtahu 463 let, a tak ještě pár dní počká,“ poznamenal Petr Marovič, vedoucí odboru památkové péče magistrátu.

            Stavba se dotkla pěti podlaží a ploch o celkové výměře zhruba 440 metrů čtverečních. Výtah je vedený Císařským domem, který přiléhá k prapůvodní radnici. Konstrukce výtahové šachty proťala prostory několika někdejších toalet a svojí prosklenou částí se dostala až nad úroveň střechy zmíněného Císařského domu. Nejnižší stanici má v suterénu, nejvyšší ve čtvrtém podlaží u sněmovního sálu. Tady se bude ze zdviže vystupovat v místě někdejšího okna.

            „Podchytávali jsme nosné stěny, bourali zděné klenby, snesli staré a budovali nové dřevěné trámové stropy včetně těch klasických s rákosovým podbitím a ručně nanášenou omítkou,“ řekl Právu Miroslav Kšír, hlavní stavbyvedoucí. Dělníci si mákli. „Kvůli omezenému přístupu do objektu museli přemístit bez pomoci strojů stovky tun materiálu,“ upozornil Kšír.

            „V suterénu, v prvním, druhém i třetím podlaží jsou nová sociální zařízení, ve třetím přibyla prosklená kancelář,“ připomněl stavbyvedoucí. Kamenné portály u vstupů na zrušené toalety zůstaly a doplní je repliky historických dveří. Ty však už budou mít jen dekorační funkci.

 

Jen stará fl aška

 

Přestože se kutalo v historické budově, žádné větší problémy ani překvapení se nekonaly. „Nejzajímavějším nálezem byla fl aška od minerálky s dřevěným futrálem z přelomu devatenáctého a dvacátého století,“ konstatoval Marovič. „Dole sice bylo nutné kvůli konstrukci výtahu prorazit pozdně středověkou klenbu, ale jinak se práce dotkly jen novodobé přístavby z počátku dvacátého století,“ poznamenal Marovič.

            Vozíčkářům se přístup na radnici díky výtahu výrazně usnadní, ale nebude úplně bezproblémový. Například když vyjedou z kabiny v nejvyšším podlaží, budou je stále dělit od sněmovního sálu ještě dva schůdky. „Zde mohou využít mobilní lehkou hliníkovou plošinu,“ vysvětlil Kšír. V budově jich bude víc, některé prostory členitého objektu nicméně i tak zůstanou invalidům nepřístupné.

            Do obřadní síně, kde se mimo jiné konají svatby, se však dostanou, a to pomocí speciální zdvihací plošiny zabudované do původní 1,4 metru tlusté obvodové stěny radnice. „S pomocí tohoto zařízení překonají výškový rozdíl asi 1,5 metru,“ doplnil Kšír.

 

Podchytávali jsme nosné stěny, bourali zděné klenby Miroslav Kšír, stavbyvedoucí

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav