Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Začala stavba eskalátorů na Veleslavíně

1. 11. 2017
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy Lucie Fialová
Napsali o nás

Schodiště, které vede z vestibulu a do něj stanice metra Nádraží Veleslavín přímo od zastávek autobusů, včera obehnala stavební ohrada z vlnitého plechu. Začalo budování eskalátorů, které první pasažéry svezou příští rok v dubnu.

Po pohyblivých schodech začali lidé volat hned po otevření nového úseku podzemní dráhy z Dejvic do Motola. Zastávku využívají davy cestujících, kteří odtud míří na ruzyňské letiště. Těžká zavazadla museli vláčet v ruce. Později se objevili portýři, kteří jim pomáhají. Město před časem nechalo prověřit všechny možnosti, jak nepříjemnou situaci řešit, eskalátory se ukázaly jako nejvýhodnější. „Vzhledem k tomu, že Nádraží Veleslavín je klíčovou stanicí pro spojení na letiště a je zde mnoho cestujících se zavazadly, byla absence eskalátoru opravdu nesmyslná. Proto jsme dali jasný pokyn, aby byl co nejdříve dodělán,“ konstatoval náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

            Včera ráno se začalo budovat ohrazení záborů v podchodu a na povrchu, řemeslníci stihli přípravy pro připojení vody a elektřiny pro zařízení staveniště. „Postupně se začnou vytyčovat inženýrské sítě na povrchu v chodníku, demontovat kamery a osvětlovací tělesa v prvním poli přístřešku a boční osvětlení pevného schodiště. Začne odstranění zábradlí a veškerých žulových a keramických obkladů,“ popsala situaci mluvčí dopravního podniku (DP) Aneta Řehková.

Pak se rozebere dláždění chodníku, kabely se přesunou do jiné polohy, započnou výkopy pro budoucí vanu eskalátoru a rozběhne se bourání pevného schodiště. Odhadované náklady činí 33 miliónů korun. „Eskalátory z podchodu na úroveň terénu, kde se nachází autobusový terminál, budou dlouhé okolo 14 metrů. Součástí stavby bude také nový přístřešek pro cestující ve směru Slaný a také úprava vzduchotechniky, osvětlení a slaboproudých rozvodů,“ řekl Právu Martin Patřičný za Metrostav, který schody staví.

            Cestující musí během pěti měsíců počítat se změnou režimu. Nástupní zastávka pro autobusy 119 a 225 se přesunula do bývalého autobusového obratiště v ulici Vokovická.

            Nástupní zastávka meziměstských linek je v zadní části obratiště. „Informátora jsem naštěstí o radu žádat nemusel, cestu jsem našel sám, ale mám to dál. V tom dešti nic moc,“ krčil rameny včera ráno rozladěný mladý muž, který dojíždí za prací v metropoli z Kladna.

            Včera dopravní podnik také zahájil výměnu eskalátorů v jednom vstupu ve stanici metra Náměstí Republiky.

            Zatím s minimálním vlivem na cestující, byť původně měl být mimo provoz výstup směrem k obchodnímu centru. „Ke kompletnímu uzavření vstupu do stanice ve směru od nákupního centra Palladium dojde v návaznosti na výsledek jednání se zhotovitelem,“ uvedlo tiskové oddělení DP. Mělo by se tak stát od 2. ledna.

 

Eskalátory z podchodu, kde se nachází autobusový terminál, budou dlouhé okolo 14 m

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav