Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

NA TRHU CHYBÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ MATERIÁLY

2. 11. 2017
zdroj: Stavitel Události
Napsali o nás

Na trhu je v současné době nedostatek tepelně izolačních materiálů, jako je například minerální vata. V důsledku toho rostou i ceny stavebnin. Vyplývá to z ankety mezi velkými stavebními firmami. Některým z nich chybějí také zdicí materiály, například cihly. Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) uvedla, že jde z velké části o sezónní vliv, letos je však tento výkyv silnější než obvykle. Podle asociace se situace na trhu s minerálními izolacemi zlepší po Novém roce.

            „V současné době je nedostatek střešní minerální vaty. Termíny dodání jsou až v únoru 2018. Cenové hladiny jsou vysoké, když velká poptávka umožňuje výrobci nabízet materiál téměř beze slev,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Termíny dodání u ostatních tepelných izolací, jako jsou například stříkané pěny nebo pěnový polystyren, jsou podle něho čtyři až pět týdnů od objednání. „Standardní termín je zhruba poloviční,“ dodal.

            Problém byl podle něho i u některých zdicích materiálů, například cihel nebo tvárnic, kdy někteří výrobci v létě ani nepřijímali objednávky. „V současné době se ale situace uklidňuje. Nedostatek pórobetonových tvárnic je možné řešit dovozem ze zahraničí,“ uvedl dále Kostiha.

            Mluvčí Hochtiefu Michal Talián sdělil, že na trhu je obecný nedostatek téměř veškerého stavebního materiálu. „Nejhorší situace je u izolačních materiálů, například vaty, a u zdicích materiálů, jako jsou třeba cihly. Nedostatku se snažíme čelit tím, že poptáváme dodavatele s dostatečným předstihem. Ceny stavebních materiálů stoupají dlouhodobě,“ doplnil Talián. Nedostatek izolačních materiálů, a to jak vláknitých, tak polystyrenu, potvrdil také mluvčí Skansky Marek Pšeničný. Jak uvedl, souvisí to patrně se sezónním finišováním na fasádách. „Momentální nedostatek tepelně izolačních materiálů se netýká pouze českého trhu, ale registrujeme jej i v dalších evropských zemích,“ dodala mluvčí Strabagu Edita Novotná.

            Asociace výrobců minerální izolace podle její ředitelky Marcely Kubů registruje výkyv v poptávce po určitých typech izolačních materiálů, nikoliv však v celém segmentu izolací jako celku. „Z velké části jde o sezónní vliv, když před zimou finišuje venkovní zateplování. Ten se opakuje každoročně. Je však pravda, že letos je tento výkyv posílen. Důvodem je zejména hospodářské oživení v zemi, které se začíná projevovat i ve stavebnictví rostoucím počtem nových projektů v bytové i nebytové výstavbě,“ uvedla Kubů.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav