Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Objem veřejných zakázek v Česku do prosince vzrostl téměř o polovinu

Objem veřejných zakázek v Česku do prosince vzrostl téměř o polovinu

15. 1. 2018
zdroj: euro.cz Byznys
Napsali o nás

Veřejní investoři v Česku zadali do konce listopadu loňského roku firmám 24.465 zakázek za 301,4 miliardy korun. Hodnota byla meziročně vyšší o 46 procent, počet se zvýšil o 95 procent. Objem nově vypsaných zakázek klesl o zhruba pětinu.

Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, na konci listopadu to byly téměř dvě pětiny. Celkem 11 zadaných zakázek podle inženýrské společnosti ÚRS Praha překročilo miliardu korun. Největší zakázkou byla rekonstrukce rozvodny Kočín u jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje. Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. V celém roce 2016 bylo miliardových zakázek sedm.

Ministryně Dostálová: Pro stavební právo by byla ideální menšinová vláda

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce listopadu meziročně klesla o 17 procent na 309,9 miliardy korun, jejich počet se snížil o 15 procent na 7067. Meziroční srovnání podle analýzy společnosti CEEC Research výrazně ovlivnila zvýšená aktivita investorů v srpnu a září 2016 před očekávanou změnou zákona o veřejných zakázkách.

Největší výběrové řízení za 3,5 miliardy korun v listopadu vyhlásil státní podnik Lesy České republiky. Za samotný listopad hodnota vypsaných veřejných zakázek meziročně vzrostla o 150 procent na 26,2 miliardy korun.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav