Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Tendr na železniční koleje zná vítěze

5. 1. 2018
zdroj: Právo Praha - Střední Čechy Lucie Fialová
Napsali o nás

Opakovanou soutěž na modernizaci železničních kolejí z Hostivaře před ústí vinohradských tunelů opět vyhrálo sdružení firem Metrostav, Swietelsky a SMP s cenou 3,487 miliardy korun.

Stejné sdružení zvítězilo již v předchozím tendru, ale výsledek loni v září zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podnět firmy Eurovia, jež se klání též zúčastnila, připomněla ČTK. Eurovia protestovala i proti poslednímu verdiktu. „Námitky jsme zamítli,“ potvrdil Právu mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

            Kdy se na místě začne něco dít, nechtěl ale odhadovat. Opět běží měsíční lhůta pro odvolání. „Nechci jít do spekulací. Úsek jsme měli začít stavět loni o prázdninách, sama víte, jak to dopadlo,“ reagoval na dotaz Práva. Nicméně náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci Mojmír Nejezchleb loni v říjnu věřil, že práce by mohly vypuknout letos na jaře.

            Projekt, o kterém se mluví několik let, počítá se zrušením železniční zastávky ve Strašnicích. Místo ní vzniknou dvě nové stanice a koleje povedou přes bývalé seřaďovací nádraží ve Vršovicích. „Nejdřív počítáme s výstavbou nových kolejí v prostoru po bývalém seřaďovacím nádraží a s postupnou rekonstrukcí kolejiště v zastávce Vršovice od liché skupiny kolejí z nuselské strany. Díky tomu zůstane zachován provoz trati Benešov– Praha přes zastávku Praha-Strašnice,“ uvedl už dříve Illiaš.

Nové zastávky vzniknou na Padesátém na rozhraní Strašnic a Zahradního Města, kde se počítá s významným přestupním centrem, a nedaleko fotbalové arény v Edenu ve Vršovicích. Změny by se měly dotknout i vršovické stanice, kde budou zdemolována dvě ostrovní nástupiště, a to u výpravní budovy. Nová nástupiště budou kratší.

            O osudu pozemků, na nichž nynější trať leží, ještě není defi -nitivně rozhodnuto, nicméně radnice desáté části už přemýšlí, jak by s opuštěným prostorem naložila. Obec tady plánuje tzv. drážní promenádu. „Vzdáleně můžeme říct, že chceme něco podobného, co je v Modřanech podél řeky. Aby se lidé mohli procházet, jezdit na kole, na bruslích, klademe důraz na zeleň, prvky, které umožní pohodový den,“ řekl radní Bohumil Zoufalík (NPP10-HPLD) o případné zelené tepně. Na místě by zůstaly některé drážní prvky, aby připomínaly, že tudy vedly koleje.

***

Nové zastávky vzniknou na Padesátém na rozhraní Strašnic a Zahradního Města

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav