Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavba rozdělila město

22. 4. 2018
zdroj: Mladá fronta DNES Střední Čechy Pavel Svačina
Napsali o nás

LYSÁ NAD LABEM Přestavba nového nadjezdu přes frekventovanou železnici rozdělila Lysou nad Labem na Nymbursku na dvě části. Místní oblast Litol doslova odřízla od města. Nadjezd je totiž jedinou velkou spojnicí obou lokalit, které rozděluje železnice. Středočeský kraj rozhodl o velké rekonstrukci a částečné přestavbě přemostění za více než čtvrt miliardy korun, jde tak o největší letošní investici ve středních Čechách.

            „Na stupnici od jedné do sedmi, kde sedmička je havarijní stav, dostal most v Lysé stupeň 5 až 6 při velké dopravní zátěži,“ vysvětluje důvody investice krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). Bez vysoké investice by narůstalo riziko ohrožení silniční i železniční dopravy. Než však bude vybudován nový nadjezd, čeká místní obyvatele nejméně rok plný komplikací – nejen hluk a prach ze stavby ale i dlouhé objížďky. Znovu zprovozněn bude most nejdříve v polovině září příštího roku.

Hlavně pro obyvatele Litole je nyní jedinou oficiální cestou, jak se dostat autem či autobusem na druhou stranu kolejí do Lysé nad Labem poměrně dlouhá objížďka přes Stratov. Nákladní auta nad dvanáct tun kvůli omezené nosnosti mostu přejedou přes železnici dokonce až v Nymburku. Zajížďka tak činí desítky kilometrů.

            Středočeský kraj pro školní děti zajistil „výlukové“ autobusy, které jezdí objížďkou, tedy přes Stratov. Náklady vynaložené na objížďku přijdou hejtmanství podle informací MF DNES na miliony korun, cena jízdného zůstala stejná. Ranní autobusová linka 480 z Litole končí v náhradní zastávce v ulici Na Vlečce u nádraží v Lysé nad Labem.

Na zkratku jen s povolenkou

Pro řidiče osobních aut navíc radnice našla provizorní řešení, otevřela obslužnou komunikaci kolem areálu Kovona, která je pro automobily běžně uzavřená. Dostanou se na ni jen místní obyvatelé, kteří mají povolenku. Řidiči po ní mohou přejet železnici přes přejezd. Proto je tam nutné dodržovat předpisy.

            „Dopravu na této komunikaci hlídá městská policie a v nejbližších dnech bude také instalována kamera,“ říká mluvčí města Lysá nad Labem Jana Křížová. A řidiči jako by si této možnosti nevážili. Mnozí tam jezdí příliš rychle, nerespektují červenou na železničním přejezdu, a dokonce tam vjíždějí i kamiony. Těsně před projíždějící vlak vjel na červenou na přejezd řidič osobního auta i v okamžiku, kdy tam regionální televize natáčela rozhovor se starostou. Podle místních tudy projíždějí rovněž auta bez povolenky. „Strážníci dohlédnou, aby na komunikaci vjížděli jen řidiči s oprávněním a dodržovali předpisy. Po měsíci provozu jej dopravní policie vyhodnotí a rozhodne, zda je vyhovující,“ dodává Křížová. V případě, že budou předpisy porušovány, může policie tuto trasu uzavřít, v opačném případě by naopak město mohlo začít rozdávat i výjimky pro další automobily například pro zásobování. Kromě této „zkratky“ do města, zajistila radnice v Lysé nad Labem dopravu pro seniory, aby měli možnost dostat se k lékaři a na nákup. Služba tzv. senior taxi už začala fungovat a je o ni zájem. „Tato služba se rozběhla velmi dobře, lidé nám volají a chválí si to,“ uvedla Křížová s tím, že nyní ještě město tuto službu rozšířilo.

            Vítězem zakázky na rekonstrukci železničního nadjezdu v Lysé na Labem se stal Metrostav. Podle původních plánů měla rekonstrukce začít loni na jaře. Hejtmanství proto kvůli průtahům hrozilo, že přijde o dotaci z Evropské unie. Nakonec se s pracemi začalo až koncem března a na samotné bourání došlo minulý týden.

Největším problémem nadjezdu jsou poškozené dilatační spáry, kterými do konstrukce zatékala voda. „Most rovněž dostane nové podpěry, které by měly vydržet i mimořádné zatížení, jež může způsobit náraz vlakové soupravy v případě vykolejení,“ dodává Petrtýl.

Hasiči kropí okolí stavby

Část nadjezdu blízko tamních rodinných domů musí být úplně zbourána. „Na bourání spolupracují dobrovolní hasiči v Lysé nad Labem, kteří kropí bezprostřední okolí, aby snižovali prašnost,“ říká projektová manažerka města Caroline Chudobová.

            „Prach je tady velký, to je jasné, to k tomu bohužel patří,“ říká Dana Janoušková, obyvatelka domu, který přímo s nadjezdem sousedí. Jinak ale celou investici vítá a vidí pozitivně, doufá, že po opravě se v oblasti celkově sníží hluk.

            „Upřímně, hluk ze stavby není zase o tolik horší, než když tady před uzavřením nadjezdu trvale spíše skákaly, než jezdily, náklaďáky přes rozbitý nadjezd. Večer je nyní úžasný klid,“ říká s tím, že před zahájením ji navštívil stavbyvedoucí a seznámil s plánem prací.

Souvislosti Seniory odveze taxi Obyvatelům starším 65 let, kterým stavba nadjezdu komplikuje spojení přes železnici nejvíce, pomůže nová služba – senior taxi. Radnice vybrala konkrétního provozovatele, u něhož si mohou senioři objednat jízdu na konkrétní čas nejlépe den předem na čísle 734 577 833. Městem dotovaná cena je symbolických 10 korun za jednu jízdu po Lysé nad Labem a 20 korun mimo město. Služba funguje v pracovních dnech od 7 do 15 hodin. Taxi za tuto cenu seniory přepraví z domova k lékaři, do lékárny, na poštu, na nádraží a podobně.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav