Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

V Písku staví unikátní lávku

27. 2. 2018
zdroj: Právo Jihozápadní Čechy Pavel Orholz
Napsali o nás

„Je unikátní především svou architektonickou podobou, kdy na třech pilířích bude připomínat dvě ramena trojúhelníku,“ sdělila Právu mluvčí města Písek Irena Malotová. Lávka však nebude pouze pro okrasu, má především praktický účel.

            „Měla by ušetřit delší cestu především obyvatelům v části Písku Hradiště a Svatý Václav. Obyvatelé z Hradiště, se tak díky této lávce dostanou snadněji do průmyslové zóny,“ vysvětlil místostarosta Písku Josef Knot.

            Asi čtyři tisíce obyvatel, kteří žijí v lokalitě Hradiště se nyní do průmyslové zóny vydává přes lávku u zimního stadiónu nebo přes most, který je na komunikaci I/20. Jak upřesnil Václav Filip z odboru investic a rozvoje městského úřadu, na lávku bude navazovat cyklostezka.

            „Povede kolem sportovišť mezi hřištěm s umělou trávou a železniční tratí k hotelu Cadillac, kde se napojí na stávající cyklotrasu do průmyslové zóny. Na pravém břehu Otavy její trasu bude určovat cyklostezka vedle areálu Jitexu, pod železniční tratí se pak napojí na cyklostezku vedoucí na Hradiště,“ konstatoval Filip.

Návrh architekta Pleskota je už z roku 2014 a bude vést v místě, kde město ve třicátých letech minulého století plánovalo výstavbu mostu. Zhotovitelem lávky za více než 48 miliónů korun s DPH bude společnost Metrostav, a. s., která v opakovaném výběrovém řízení nabídla nejvýhodnější cenu.

            „Město Písek podalo na první etapu projektu pod názvem Cyklistická stezka a chodník Hradiště – průmyslová zóna Písek žádost o dotaci ve výši 20 miliónů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotační prostředky činí 90 procent způsobilých výdajů na cyklostezku a přes 14 procent výdajů na lávku,“ vysvětlil Knot. V případě, že by Písek neuspěl s dotací, hradil by celou částku ze svého rozpočtu. „Zatím však vypadají vyhlídky ohledně dotace nadějně a doufám, že ji obdržíme,“ dodal místostarosta.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav