ZAMĚSTNANCI CHTĚJÍ DŮVĚRU

8. 4. 2018
zdroj: MARKETING SALES MEDIA

Zvláště v době nízké nezaměstnanosti si firmy lámou hlavu, jak si udržet stávající pracovníky a čím nejlépe nalákat nové. Již více českých firem to zkouší přes neomezenou dovolenou.

V brazilské výrobní a poradenské společnosti Semco funguje systém neomezené dovolené již od roku 1981. Americký podnik Netflix ji zavedl před 14 lety. A nedávno se tento benefit dostal i k nám. Zkouší jej brněnská softwarová firma Artin nebo Direct pojišťovna. Zaměstnanci možnosti nezneužívají, naopak pracují výkonněji.

Volnost neznamená anarchii

V Artinu, který zaměstnává více než 200 lidí, měli původně pracovníci nárok na 20 dnů dovolené, což je minimální délka určená zákoníkem práce. Neomezenou dovolenou, kterou začala zaměstnancům se smlouvou na plný úvazek nabízet před rokem, za tu dobu využila víc než polovina (60 %) z nich. Mezi 20 a 30 dny si vybralo 49 procent pracovníků, 13 procent si udělalo volných více než 30 dnů. V celkovém součtu v Artinu zjistili, že bylo vyčerpáno o třetinu více dovolené, než je zákonem daný nárok. Na základě uspokojivých výsledků zavedla firma neomezenou dovolenou od letošního ledna také ve své pobočce na Slovensku. Volno musí být nahlášeno nadřízenému a podmínkou jeho čerpání je splnění veškerých úkolů v daném termínu.

Neomezenou dovolenou od loňského září testovala rovněž Direct pojišťovna a nyní již patří mezi stabilní benefity. „Zjistili jsme, že se lidem líbí hlavně důvěra a autonomie, kterou jim tímto dáváme,“ uvedla Marcela Žlebková, ředitelka péče o tým. V průměru si zde zaměstnanci vybrali půl dne dovolené navíc. Vzhledem k období, během kterého zkušební provoz fungoval, to bylo zejména přes Vánoce. I tady ovšem platí jasná pravidla. Zaměstnanci mohou volno navíc požadovat až po vyčerpání řádné dovolené a jen pokud jejich absence neohrozí fungování týmů. K doléčení nemoci musejí využít dvou tzv. sick days.

Ve společnosti Eyelevel, sídlící v Nupakách u Prahy, mohou zaměstnanci využít neomezené dovolené teprve necelé dva měsíce. Vedení firmy se neobávalo tuto možnost nabídnout kromě administrativních pracovníků rovněž montážním dělníkům a skladníkům. Všichni se však musejí domluvit s nadřízeným a pečlivě naplánovat plnění zakázek.

Více volna pro všechny

Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC řekl MSM, že neomezená dovolená je v tuzemsku nastupující fenomén, ale nečeká její masivní rozšíření. Podle něj budou firmy spíše navyšovat volné dny. Což potvrzují i reakce podniků, které MSM oslovilo.

Zavedení neomezené dovolené vylučuje například stavební společnost Metrostav. „Nepovažujeme takový benefit za smysluplný a kompatibilní s potřebami firmy zabývající se realizací stavebních zakázek,“ řekla Jana Kořínková, vedoucí personálního marketingu, a pokračovala výčtem nabízených zaměstnaneckých výhod: „Již mnoho let poskytujeme týden dovolené navíc, od 1. ledna letošního roku jsme navýšili placené zdravotní volno (sick days) na 3 dny (resp. 4 dny pro zaměstnance se zdravotním postižením).“ Neomezenou dovolenou se nechystají realizovat ani ve společnosti Veolia. Petr Slezák, personální ředitel skupiny, MSM sdělil: „Řekl bych, že z provozních důvodů u společností, které poskytují služby 24 hodin denně 365 dnů v roce, se musí nutně počítat s danou kapacitou zaměstnanců.“ Zaměstnanci energetického podniku Innogy mají zkrácenou pracovní dobu, možnost práce z domova a nárok na pět sick days, pokud si nepřevádějí do dalšího roku více než pět dní staré dovolené. Neomezeného volna se zde nedočkají, ale společnost postupně navyšuje mzdy. Začala již v loňském roce a podle vyjádření jejího mluvčího Pavla Grochála dojde do roku 2020 ke zvýšení platů v průměru o 18 procent.

Takové navýšení by již bylo pro lidi zajímavé.

Ale podle zkušeností Dombrovského by v případě, že by měla mzda růst maximálně 10 %, třetina zaměstnanců preferovala raději více volna.

***

40 procent českých firem nabízí podle zjištění společnosti LMC alespoň týden dovolené navíc.

29 procent českých podniků zavedlo podle zjištění společnosti LMC sick days.

60 procent zaměstnanců brněnské firmy Artin v loňském roce využilo možnosti neomezené dovolené.

FINANCE A SLUŠNÉ ZACHÁZENÍ Především lidé zaměstnaní v dělnických profesích se na trhu práce orientují na základě nabízené mzdy. Podle aktuálního průzkumu personální společnosti Adecco 59 procent pracovníků na pozici dělník, skladník či prodavač dává přednost při výběru nového zaměstnání místu s vyšším finančním ohodnocením. Jiná situace je u pracovníků středního a vrcholového managementu. „Průzkum motivace zaměstnanců na specializovaných a manažerských pozicích naznačuje, že zaměstnavatelé by se pro snížení fluktuace měli věnovat důslednějšímu podílení se na jejich rozvoji a kariérním růstu. Vysoce nápomocné může být také zefektivnění interní komunikace,“ řekl Ondřej Wysoglad, ředitel Adecca ČR. Tomáš Ervín Dombrovský z LMC k tomuto dodává: „Firmám se jednoznačně vyplácí přenesení odpovědnosti na zaměstnance a vyšší důvěra. Není třeba, aby byli pod stálým dohledem, jak tomu bylo zvykem v minulosti.“

Jitka Součková Grafton „Nejžádanějším benefitem jsou peníze, dále příspěvky na bydlení a služební vůz. Pokud bychom však sečetli všechny možnosti pracovní flexibility – byla by hned na druhém místě.“

Petr Slezák Veolia „Již šestitýdenní dovolená a sick days jsou velmi náročné na organizaci pracovní doby. Připadá mi, že koncepce neomezené dovolené nás dostává do oblasti sci-fi.“

Jana Kořínková Metrostav „Od 1. května zavádíme Metrostav Benefity Café, tedy nabídku benefitů pro široké využití v oblasti zdravotní péče, regenerace, vzdělávání, cestování a podobně.“