Firmy ve sporu o D3 uspěly jen částečně

9. 4. 2018
zdroj: Mladá fronta DNES Jižní Čechy

PRAHA Ve sporu se státem o doplatek 1,26 miliardy korun za stavbu dálnice D3 uspělo sdružení firem jen částečně – dostanou 300 milionů. Uvedl to server Zdopravy.cz.

Konsorcium stavebních firem Strabag, Metrostav, Eurovia a Inžinierske stavby Košice zažalovalo o peníze v roce 2014 státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nakonec dospěly firmy s ŘSD k mimosoudní dohodě. Spor se týkal stavby 25 kilometrů dlouhého úseku z Tábora do Veselí nad Lužnicí. Stál zhruba 14 miliard korun a otevřen byl v roce 2013.

Stavební firmy ale následně zažalovaly ŘSD kvůli neproplaceným fakturám. Podle serveru největší část z požadovaných 1,26 miliardy činila takzvaná správní režie o objemu 800 milionů. Jednalo se o náklady vzniklé zpožděním startu stavby kvůli změnám územního rozhodnutí a následným odkladům stavebního povolení, když firmy musely například blokovat pracovníky a stroje v jižních Čechách, ačkoli práce stály. ŘSD ale požadavky firem z větší části neuznalo, na základě mimosoudního vyrovnání dostane konsorcium jen asi čtvrtinu požadované částky.

„Šlo o prokázané záležitosti, které zhotovitel dokázal konkrétně doložit a u kterých jsme uznali, že jsou nezpochybnitelné,“ řekl serveru generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

„Domoci se úhrady oprávněných nároků zhotovitele je u velkých dopravních staveb v ČR bohužel mnohdy velmi obtížné,“ uvedla pro server mluvčí Strabagu Edita Novotná.