Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavba lávky už začala

1. 3. 2018
zdroj: 5plus2 Titulní strana RADEK ŠTĚPÁNEK
Napsali o nás

Lávka, kterou navrhl architekt Josef Pleskot, by měla být hotová letos v září. Písek vyjde na 48 milionů korun, napojí se na ni i cyklostezky.

PÍSEK / Dlouhá 140 metrů a nad vodou Otavy ji drží dva pilíře. Šířku má tři metry a kromě pěších poslouží i cyklistům. Její ocelová konstrukce se skládá ze dvou ramen s mezipodestou. Tak bude vypadat dlouho připravovaná lávka mezi Václavským Předměstím a městskou částí Hradiště v Písku, která bude zároveň prvním počinem oceňovaného architekta Josefa Pleskota v jeho rodném městě.

Stavbu slavnostně zahájili zástupci města, firmy Metrostav a také Pleskotova AP Atelieru v úterý 27. února. Hotová by měla být už v září.

            „Lávka nabídne chodcům a cyklistům krásné výhledy na městské panorama s děkanským kostelem i volně plynoucí řeku Otavu se zalesněnými břehy, jež byla inspirací nejednomu umělci,“ poznamenala starostka města Eva Vanžurová. Stavba lávky je součástí širšího projektu nové cyklistické stezky. Ta spojí Hradiště s Václavským Předměstím, centrem města a severní průmyslovou zónou. Vybudována nebo upravena by měla být i část cyklostezky a chodníku o délce 1 500 metrů, která povede okolo sportovišť k hotelu Cadillac na levém břehu řeky a na pravém břehu pod areálem Jitexu.

            Plán města postavit lávku vzbudil před časem negativní ohlas především mezi obyvateli Václavského Předměstí.

            „Ani já jsem si zpočátku nebyl jistý. Bez širšího kontextu mi lávka připadala zbytečná a drahá. Provázanost s cyklostezkou a chodníkem, které propojí Hradiště nejen s Václavským Předměstím, ale také s centrem města a průmyslovou zónou, je to, co mě přesvědčilo,“ uvedl písecký místostarosta Josef Knot s tím, že na stavbu lávky by mohlo město získat dotaci.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav