Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Stavba opavského penzionu se zadrhla

1. 3. 2018
zdroj: Opavský a hlučínský deník Titulní strana MILAN FREIBERG
Napsali o nás

Z výběrového řízení na dodavatele stavby nevzešel žádný vítěz, rada města řízení zrušila.

Opava - Zrušení výběrového řízení na dodavatele stavby. To potkalo projekt Penzion IV. v ulici Hálkova. Rozhodla o tom nedávná mimořádná rada města. Výběrového řízení na dodavatele stavby se účastnily firmy Metrostav, a. s., Ridera Stavební a. s. a BDSTAV MORAVA, s. r. o. Na projekt počítalo město se 70 miliony korunami. Do této částky se nevešla ani jedna firma. Nejnižší cenovou nabídku podala firma Metrostav, a sice 86,2 milionu. Podle Marka Veselého (ODS), zastupitele a oblastního ředitele firmy Metrostav pro Moravskoslezský kraj, je cena z výběrového řízení momentálně cenou tržní a je více než pravděpodobné, že se bude v následujících měsících zvedat.

„Samotné výběrové řízení bylo nastaveno jako velice mírné, s minimem požadavků," líčil dále Marek Veselý.

„Zadavatel nepožadoval například ani bankovní záruky. Když to srovnám se zadávacím řízením na nový bazén, jde o obrovský rozdíl, výběrové řízení na dodavatele stavby bazénu bylo naopak velice přísné,“ uvedl Marek Veselý. Upozornil také na to, že rada mohla postupovat i jinak než jen zrušit výběrové řízení. „Rada města mohla na březnovém zastupitelstvu předložit návrh na dofinancování projektu o zbývajících 20 milionů,“ dodal. Pokud by se město rozhodlo zadat nové výběrové řízení, je to podle něj podmíněno přeprojektováním zakázky, což by zabralo minimálně několik týdnů. Slevit na projektu by se podle něj pravděpodobně nedalo bez změny rozsahu projektu. Podle Marka Veselého hrozí také, že po tomto zrušení výběrového řízení by mohla rada města přistoupit k rušení i dalších projektů. „Nejsem v žádném střetu zájmů, neboť nejsem členem statutárních orgánů ani ve vlastnické struktuře firmy Metrostav, jsem pouze zaměstnancem,“ dodal Marek Veselý s tím, že se přesto domnívá, že ke zrušení výběrového řízení vedly některé členy rady osobní důvody. To na druhou stranu vyloučil primátor Radim Křupala. „Při rozhodování o zrušení zadávacího řízení osoba pana Veselého nehrála žádnou roli,“ doplnil Radim Křupala. Důvodem zrušení zadávacího řízení je absence nabídek s nabídkovou cenou, která by nepřekročila daný limit pro tuto veřejnou zakázku. „Limit, na který město mělo rezervováno v rozpočtu peníze, byl překročen o 20 milionů korun,“ vysvětlil Radim Křupala.

Podle jeho slov město nyní po zrušení výběrového řízení čeká na uplynutí zákonných lhůt pro odvolání účastníků výběrového řízení a pak bude možno vyhlásit nové zadávací řízení. „Budeme to řešit na zastupitelstvu. Domnívám se, že měsíc po zasedání by mohlo být vyhlášeno nové výběrové řízení,“ nechal se slyšet Křupala. Pokud ale město bude chtít Penzion IV. opravdu postavit, nezbude mu podle stavebníků nic jiného než oněch minimálně 20 milionů navíc na projekt najít.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav