Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

UMPRUM chystá studentské zázemí za 420 milionů

8. 4. 2018
zdroj: Metro Školy ČTK
Napsali o nás

V nejbližší době by měla začít přestavba bývalé základní školy v Mikulandské ulici.

            Vysoká škola uměleckoprůmyslová (UMPRUM) podepsala před měsícem smlouvu s firmou Metrostav, která by měla stavbu za zhruba 420 milionů korun začít budovat v horizontů dnů, nejvýše týdnů. Hotová má být za rok a půl. Centrum nacházející se vedle nedávno otevřeného Paláce Národní bude částečně k dispozici také veřejnosti. Přestavba původního novorenesančního školského areálu ponechá původní výšku čtyř nadzemních podlaží a z vnějšího pohledu dozná budova minimálních změn. V původním objektu budou dílny pro různé obory, kam budou mít přístup pouze studenti a zaměstnanci školy. Ve dvoře vzniknou nové prostory včetně velké haly v přízemí, která by měla zároveň sloužit jako galerie a pro další aktivity školy směrem k veřejnosti. Na střeše má vzniknout střešní terasa, rovněž otevřená veřejnosti.

V souvislosti s přípravou projektu rektor UMPRUM Jindřich Smetana kritizuje pražské pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Ten má sice při projednávání staveb jen poradní hlas, podle rektora ale přípravu různými obstrukcemi zdržel o tři roky, což se promítlo i do vyšší ceny. Podle rektora je nutné univerzitu ponechat v centru města, čímž se v něm zároveň udrží život, zvlášť s ohledem na malý počet rezidentů. K tomu je nutné transformovat stávající budovy, protože volných parcel je nedostatek. „To je to, co vůbec nechápou památkáři,“ míní Smetana.

            Podle šéfa pražského pracoviště NPÚ Ondřeje Šefců projekt UMPRUM zachovává jen minimum z původní historicky cenné stavby. „Naše pracoviště hájilo hodnoty, které máme hájit v prostoru Pražské památkové rezervace. V tomto případě jde o cennou budovu školy z 19. století, která má být téměř celá zdemolována a nahrazena novostavbou,“ řekl Šefců.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav