Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Na místě zbourané porodnice vyroste obří budova univerzity

Na místě zbourané porodnice vyroste obří budova univerzity

21. 6. 2018
zdroj: Ústecký deník Ústecko / Region KRISTIÁN ŠUJAN
Napsali o nás

Objekt s učebnami a laboratořemi vyjde na víc než 700 milionů.

Ústecký kraj – Přednáškové sály, specializované laboratoře, ale i parkoviště pro 230 aut. Univerzita v Ústí nad Labem začala stavět svou největší a nejdražší budovu v historii, Centrum přírodovědných a technických oborů (CPTO). Postaví ji společně Metrostav a firma Klement za více než 700 milionů korun.

            Těžké stroje najely do univerzitního kampusu ve čtvrti Klíše tento týden.

„Aktuálně provádíme zemní výkopové práce a budeme zahajovat pažení,“ uvedl Tomáš Novotný z Divize 8 Metrostavu. V budově CPTO bude sídlit přírodovědecká fakulta a částečně též fakulta životního prostředí. Využívat ji tak bude více než 1 400 studentů, 120 akademiků a 65 technických pracovníků. „Specifickým požadavkem na projekt bylo například osm speciálních výzkumných laboratoří polytechnických oborů nebo také 230 parkovacích míst,“ připomněla mluvčí univerzity Jana Kasaničová. Za stavbou stojí tým architektů pod vedením Petra Pelčáka, profesora Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Půjde o vícepodlažní budovu do tvaru písmene L s delším podélným křídlem. „Snažili jsme se vymyslet stavbu, která bude udržitelná a bude minimalizovat provozní náročnost. Budova nespotřebovává velké množství energií. To je dáno jak konstrukcí fasády, tak menším počtem oken. Jednoduše řečeno, používali jsme selský rozum,“ uvedl už dříve Pelčák.

PROTESTY NEPOMOHLY

CPTO vyroste na místě zbourané porodnice, o jejíž záchranu se dlouhé měsíce bojovalo. Proti její demolici protestovali někteří místní historici a architekti. Marně, jednu z největších budov v roce 2013 nakonec univerzita zbourala. Tím ale martyrium neskončilo.

Přestože investici nového CPTO ministerstvo školství schválilo, původní odhady mluvily o ceně něco málo přes půl miliardy korun. „V době práce na projektové dokumentaci se však situace na trhu pozemního stavitelství významně změnila a rozdíl rozpočtové ceny projektanta a následných nabídkových cen potenciálních dodavatelů stavby byl markantní,“ popsal kvestor ústecké univerzity Leoš Nergl.

            První zadávací řízení na dodavatele stavby tak musela univerzita zrušit. „Nabídku totiž podal pouze jeden účastník s cenou, která možnosti naší univerzity převyšovala,“ doplnil kvestor. Ani při opakovaném zadávacím řízení nedopadly výsledky soutěže lépe.

            „Univerzita obdržela tři nabídky, z nichž nejnižší cena činila 700 milionů, tedy o 150 milionů nad částku, kterou univerzita disponovala,“ uvedla Kasaničová.

Rektor se tak obrátil jak na ministerstvo, tak na univerzitní senát. Obě instituce nakonec navýšení financování schválily, a stavba tak dostala zelenou.

            Hotovo má být do konce roku 2019. „Dále připravujeme projekty na výstavbu fakulty zdravotnických studií přímo v areálu Masarykovy nemocnice, na přístavbu fakulty strojního inženýrství v kampusu a na rekonstrukci Domu umění,“ doplnil rektor univerzity Martin Balej.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav