Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Nová tramvaj do Suchdola přiláká developery

26. 4. 2018
zdroj: E15 Byznys Daniel Novák
Napsali o nás

Podél budoucí tramvajové trati z pražské Podbaby do Suchdola se chystá výstavba nové čtvrti. Lokalitu si již rozdělilo několik významných developerských firem.

Připravovaná změna územního plánu Prahy pro oblast mezi Podbabou a Suchdolem otevře zanedbanou lokalitu rozsáhlé výstavbě. Na vybudování nové čtvrti pro pět tisíc lidí vydělají podle informací deníku E15 mimo jiné bývalí spolumajitelé Mostecké uhelné společnosti Vasil Bobela a Petr Pudil.

Změna územního plánu souvisí s chystaným prodloužením tramvajové trati z Podbaby do Suchdola a řeší současný brownfi eld, na němž je mimo jiné velká skládka zeminy a suti odvezené ze staveb.

            Z řad soukromých vlastníků má největší parcelu v lokalitě developerská společnost Metrostav Development.

Pozemky historicky převzala od mateřského Metrostavu.

Pokud se územní plán změní a firma získá všechna razítka, bude moci v lokalitě postavit stovky bytů.

„Jsme připraveni bavit se se všemi sousedy o tom, jak území uchopit, aby fungovalo,“ uvedl ředitel Metrostavu Development Ondřej Buršík. Hledat shodnou řeč budou muset například se skupinou Bpd partners. Ta sdružuje bývalé spolumajitele Mostecké uhelné společnosti Vasila Bobelu, Petra Pudila a Jana Dobrovského.

V lokalitě mají tři a půl hektaru pozemků.

            „O změnu územního plánu usilujeme již zhruba patnáct let,“ uvedl mluvčí skupiny Vít Kurfürst. Na představení detailů projektu je ale podle něho ještě brzy.

            Velikost projektu Bpd partners však ukazuje srovnání s projektem developerské firmy Ekospol. Ta má v místě ve srovnání s bývalými uhlobarony parcelu jen třetinovou.

I taková však na nový projekt stačí. „V lokalitě plánujeme vystavět několik set bytů. Investice bude v řádu stovek milionů korun,“ uvedl majitel Ekospolu Evžen Korec. Přes tři hektary parcel má v řešeném území ještě skupina tří fyzických osob.

            „Teď na pozemku paseme ovce. Někdy v budoucnu bychom tam rádi stavěli rodinné domy,“ řekl podnikatel Josef Fuk. Parcely tam s ním spoluvlastní mimo jiné realitní byznysmen a prezident Realitní komory ČR Jiří Lorman.

            Největším hráčem v lokalitě je však Česká zemědělská univerzita, která v Suchdole sídlí. V území vlastní téměř deset hektarů. „S pozemky v Sedlci zatím ČZU žádné plány nemá, účastníme se jen jednání o vybudování tramvajové tratě na Suchdol,“ sdělila mluvčí univerzity Jana Kašparová. Změna územního plánu pro brownfi eld má šanci na schválení magistrátními úředníky.

            Výstavba kolem tramvajové trati podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) musí ladit s krajinou. Podkladová studie ke změně územního plánu proto počítá převážně jen se čtyřpatrovými budovami.

Z nynějšího brownfieldu se po změně územního plánu stane obytná čtvrť pro 5 tisíc obyvatel.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav