Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

Aquacentrum mění podobu, proto na léto skončilo provoz

1. 5. 2018
zdroj: Týdeník Směr Téma týdne PETR MÁLEK
Napsali o nás

Tepličané se v létě budou muset obejít bez krytých bazénů v Aquacentru a také přilehlého venkovního slunění.

Důvodem je pro tento rok naplánovaná přestavba bazénové části Aquacentra, jejímž výsledkem bude více atrakcí pro děti a také zcela nová padesátimetrová vana pro plavce. Ta už má základy vedle haly směrem do svahu k ulici Elišky Krásnohorské.

Kvůli rekonstrukci, za kterou město dá téměř 300 milionů korun, provoz bazénové části krytého Aquacentra skončil teď na konci dubna. Na letní sezonu je tedy zavřeno.

            Po změnách v teplickém plaveckém areálu lidé volali už dlouho. Vadila jim především pocitově studená voda, která byla v bazénech. „Alespoň tedy pro naši rodinu. Jezdili jsme raději do Mostu a nebo Chomutova, kde je teplejší. Očekávám, že právě kvůli tomu se také rekonstrukce dělá, aby byl lepší komfort i v Teplicích,“ říká Libuška Klačíková z Teplic.

TEPLEJŠÍ VODA JE JEDNÍM Z MOTIVŮ PŘESTAVBY

To, že je jedním z hlavních cílů přestavby nalákat do areálu více lidí, potvrzuje vedení města. V bazénech s novým dětským světem, což bude představovat různé vodní atrakce, podobně jako tomu je například ve zmíněném Mostě či Chomutově, se mohou především maminky s dětmi těšit na teplejší vodu, než tomu je ve stávajících bazénech. A to hned o několik stupňů více.

Práce na novém vzhledu sportovního areálu v teplické části Šanov už běží. Částečně i zasáhly do provozu. Buď probíhaly v zázemí a nebo vedle haly. Nyní je ale potřeba už bazénovou část zcela uzavřít a pustit se do úprav ve stávajících bazénech.

            „Rekonstrukce nejde dělat za provozu. Proto se bazénová část na několik měsíců přes léto uzavře. V provozu zůstane restaurace, fitness a squash,“ říká ředitel Aquacentra Michael Paraska. „Podle stávajícího harmonogramu by měla být stavba dokončena do konce roku 2018. Už někdy v listopadu počítáme se zkušebním provozem nové přístavby,“ zmínil k plánům celé rekonstrukce na jejím počátku, když město předávalo staveniště firmě Metrostav, ředitel Aquacentra Michael Paraska.

            Kvůli přístavbě zcela nového bazénu pro plavce, který bude mít čtyři 25 metrové dráhy, už probíhají stavební úpravy v boku haly. „Museli jsme nějak zakomponovat nový bazén do terénu,“ uvedl primátor Teplic Jaroslav Kubera. „A to mimo jiného představovalo zpevnění stávajícího svahu,“ dodal primátor.

PRO RODINY S DĚTMI TO BUDE VELKÁ ZMĚNA

Plavecký areál se promění především na Dětský svět s vyhřívanou vodou a moderními prvky jako jsou divoká řeka, skluzavky nebo chrliče vody. „Kromě nového bazénu pro plavce vznikne i nové zázemí, jako jsou šatny, sociální zázemí, prostory pro personál, plavecké oddíly a spojovací chodba z bazénu do nových šaten,“ prozradil ředitel Aquacentra Teplice Michael Paraska. Mezi stávající saunou a plaveckým bazénem přibude dětský bazén pro nejmenší, kde bude umístěn lodní můstek se skluzavkou.

Přibude také sauna pro rodiny s dětmi. A současný krytý tobogan bude vyměněn za stejný, ale zcela nový. V novém bazénu pro plavání v drahách bude mít voda maximálně 28 stupňů, v dětském světě 33,5 stupně.

            Přestavbu bazénové části za téměř 300 milionů má na starosti firma Metrostav, která do výběrového řízení předložila městu ekonomicky nejvýhodnější nabídku. „Změn dozná také technologie v zázemí, kterou běžný návštěvník ani nevidí. Právě kvůli dostavbě nového bazénu celé zázemí rozšíříme,“ poznamenal zástupce rekonstrukční firmy Roman Vildner.

            Město vše zaplatí z vlastních zdrojů, které má na účtu jako úsporu z předešlých let.

Podle vedení radnice je cena za modernizaci sportovního zařízení z roku 1996 v takové výši nezbytná a odpovídá dnešním poměrům. Za zbytečně přemrštěnou ji považuje opozice. Podle Jakuba Mráčka, který stojí v čele opozice teplické radnice, je uvolnění 300 milionů z městské pokladny na vylepšení plavecké haly příliš hodně. „Kdyby se tu postavilo něco báječného, ale tohle je spíše málo muziky za hodně peněz,“ komentuje Mráček. Do budoucna se počítá také s tím, že místo parkoviště postaví dělníci parkovací dům s více než 200 místy.

I KUBERA PŘIZNAL, ŽE NA NĚJ BYLA STUDENÁ VODA

Ještě teplejší než voda má být vzduch v hale. „Právě ta teplá voda bude velkým tahákem pro rodiny s dětmi. Plavcům zůstane v přistavěném pětadvacetimetrovém bazénu nižší,“ podotýká Kubera, který právě kvůli nízké teplotě vody do stávajícího Aquacentra nikdy nechodil. Zachován do budoucna bude zatravněný prostor s minigolfem a venkovním sluněním.

            Záměr studie s názvem Dětský svět s vizí úprav Aquacentra pochází z roku 2014. Projektové práce město zadalo projektové kanceláři Projekty CZ, s.r.o. v čele s Ing. arch.

Zdeňkem Šťastným. Stavební povolení bylo vydáno v březnu 2016, prováděcí dokumentace byla odevzdána v listopadu 2016. Zhotovitelem stavby se stala společnost Metrostav a.s., která ve výběrovém řízení předložila Statutárnímu městu Teplice ekonomicky nejvýhodnější nabídku.

Stávající Aquacentrum v teplickém Šanově před 22 lety nahradilo starou plaveckou halu s jedním klasickým bazénem. Město jeden čas uvažovalo také s výstavbou venkovního bazénu vedle haly. Od této vize se ale nakonec ustoupilo. Nové koupaliště s letním provozem pod širým nebem má podle informací z radnice vyrůst na Nové Vsi.

***

ANKETA Chodili jste do Aquacentra?

 Veronika Gabrielová, Teplice

Nechodím tam právě kvůli studené vodě. Pokud chceme do plaveckého areálu, tak jezdíme do Prahy do Čestlic, tam strávíme vždy celý den.

Václav Holík, Teplice

Už jsem tam hodně dlouho nebyl, mám radši venkovní koupaliště. V plavecké hale nemají rádi kraťasy a já nemám plavky.

Nikola Sadílková, Lahošť

Do teplické plavecké haly chodíme minimálně, je mi tam zima a je tam malé vyžití pro děti. Až to předělají, tak se samozřejmě hned půjdeme podívat.

Na co se mohou rodiny s dětmi především těšit?

Legenda k obrázku: Nový sportovní krytý bazén pro plavce bude přistavěn za stávající halou směrem ke svahu, viz levý situační nákres na vedlejší stránce. Tento pravý snímek naznačuje plánovanou úpravu stávajícího bazénu: 1. divoká řeka, 2. chrlič bublin a gejzíry vody, 3. lezecká pavučina, 4. generátor vln, 5. masážní trysky, 6. pirátský ostrov s vodními děly, 7. masážní trysky, 8. relaxační lavice, 9. dětský bazének, 10. houba, 11. protiproud, 12. vodní tunel, 13. schody do nového bazénu.

P Město všechny úpravy, včetně atrakcí a výstavby nového bazénu pro plavání, zaplatí z vlastních zdrojů, které má na účtu jako úsporu z předešlých let.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav