Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8
  • Úvod
  • Pro média
  • Atraktivní lávka propojí Hradiště s Václavským předměstím

Atraktivní lávka propojí Hradiště s Václavským předměstím

3. 5. 2018
zdroj: Českobudějovický deník Příloha - Naše Město Písek
Napsali o nás

Lávka z dílny význačného architekta Josefa Pleskota spojí břehy Otavy mezi Hradištěm a Václavským předměstím. V územním plánu město počítalo s lávkou nad Václavským jezem, kde v minulosti býval brod přes řeku, už před sto lety. V roce 2013 se písecká veřejnost poprvé seznámila s konkrétním projektem.

            „Plánoval jsem lávku hlavně jako zážitkovou, aby přecházení nebylo jenom spojením dvou břehů z místa A do místa B, ale aby cesta přes řeku byla příjemná, zábavná a v každém okamžiku radostná,“ vyjádřil se již dříve ke svému projektu Josef Pleskot.   

            „Lávka nabídne chodcům a cyklistům, kterým bude sloužit, krásné výhledy na městské panorama s děkanským kostelem i volně plynoucí řeku se zalesněnými břehy, jež byla inspirací nejednomu umělci,“ říká starostka Eva Vanžurová.

Stavbu za 48 milionů korun s DPH provede firma Metrostav, a. s. „S nabídkovou cenou přes 48 milionů korun s DPH zvítězila i v opakovaném výběrovém řízení,“ informuje Václav Filip z odboru investic a rozvoje. „Lávka s ocelovou konstrukcí je tvořena dvěma rameny s mezipodestou.

Celková plocha nadzemní části činí asi 413 m2, přičemž délka lávky je zhruba 140 metrů a šířka 3 metry. Veškeré základové a břehové konstrukce jsou ze železobetonu,“ dodal. Hotovo by mělo být letos v září.

            Stavba lávky je součástí širšího projektu nové cyklistické stezky. Ta spojí Hradiště s Václavským předměstím, centrem města a severní průmyslovou zónou.

Vybudována, resp. upravena, by měla být část cyklostezky a chodníku o celkové délce 1500 metrů vedoucí kolem sportovišť k hotelu Cadillac a na pravém břehu pod areálem Jitexu. „Město požádalo o dotaci ve výši 20 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu na cyklistickou stezku a chodník. Pokud budeme úspěšní, pokryjí dotační prostředky 90 procent způsobilých výdajů na cyklostezku a přes 14 procent výdajů na lávku,“ shrnuje místostarosta Josef Knot.

            „Získání dotace je také podmínkou pro zahájení výstavby cyklostezky. Projekt se dostal do užšího výběru a má velkou šanci uspět, každým dnem čekáme zprávu z Ministerstva pro místní rozvoj ČR,“ říká Petr Jelínek z odboru investic a rozvoje.

            Není vyloučeno, že se lávka stane jednou z dalších píseckých atraktivit.

Nicméně její největší přínos je v tom, že díky navazující cyklostezce se lidé z okrajové části města dostanou pěšky nebo na kole bezpečně do zaměstnání a škol i za zábavou a lidé z centra zase stejným způsobem do atraktivní rekreační lokality.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav