Metrostav logo
Menu
Centrála společnostiKoželužská 2450/4, Praha 8

V Domažlicích začnou vařit pivo

2. 5. 2018
zdroj: Právo Jihozápadní Čechy Jan Švábek
Napsali o nás

V domažlickém památkově chráněném pivovaru se opět začne vařit zlatavý mok. Obnova obří budovy už se chýlí ke konci. V tomto týdnu odstartovaly práce na poslední části objektu, ve kterém vznikne minipivovar s restaurací, komunitní centrum a knihovna.

            „Zakázku za zhruba 114 miliónů korun bez DPH získala společnost Metrostav. Letos je v plánu prostavět zhruba 58 miliónů korun. Kompletně hotovo by mělo být do 30. dubna roku 2019,“ řekla Právu mluvčí města Kristýna Bublová.

            Rekonstrukce budovy, jejíž vznik se datuje zhruba do roku 1720, odstartovala na konci roku 2014. Během první etapy město nechalo opravit hvozd, ve kterém vznikly výstavní prostory a vyrostlo technologické zázemí pro zbývající části areálu. První etapa skončila v srpnu 2015. Náklady na realizaci se vyšplhaly na 27 miliónů korun, z toho 15 milióny přispěl Brusel.

            Teď se ve městě konečně znovu začne vařit i pivo, jehož produkce v chodské metropoli skončila v roce 1996. „Minipivovar by měl v budoucnu vyprodukovat až tři tisíce hektolitrů piva ročně,“ dodala Bublová. Varnu doplní také restaurace se sálem a dalšími výstavními prostory. Kuchyni by mohla dostat do správy horšovskotýnská střední škola, produkci zlatavého moku by mohla mít na starosti městská firma Domažlické městské lesy.

            Zatímco vybudování komerčních prostor město zaplatí z vlastní kasy, na zbylé části – komunitní centrum a knihovnu – znovu získalo finanční příspěvek z Evropské unie.

„Na centrum město obdrželo dotaci ve výši necelých 18 miliónů korun,“ upřesnila mluvčí s tím, že prostory budou sloužit společenským, vzdělávacím i kulturním účelům. Další evropské peníze pak půjdou na vybudování knihovny, která dnes funguje v ulici Boženy Němcové. Náklady jsou zhruba 11,5 miliónu korun, dotace činí kolem 10 miliónů. „V celkových nákladech dosud nejsou zahrnuty pouze samotné technologie minipivovaru, gastrovybavení a regálový systém pro knihovnu,“ uzavřela Bublová.

© 2021 Metrostav - Jakýkoliv obsah této stránky není možné šířit bez souhlasu společnosti Metrostav a.s. | Metrostav a.s. je řídicí společností koncernu Skupina Metrostav